Egy év eleji kutatás szerint a magyarok elég jók fogmosásban, hiszen több mint kilencven százalékuk rendszeresen a kezébe veszi a fogkefét, és közülük is a legtöbben naponta legalább egyszer, vagy kétszer alaposan megtisztítja a fogait. De vajon tudják-e, hogyan mikor kell fogat mosni, és van-e ötletük arra, mivel vegyék rá makacskodó csemetéiket a fogmosásra?

higiénia iskolamosdófelújítás helyes fogmosás

 

A legtöbben úgy tudják, hogy minden étkezés után, de legalább naponta kétszer kell fogat mosni. Ez azonban csak féligazság, mert például reggel egyáltalán nem ajánlott, hogy közvetlenül evés után ragadjunk fogkefét, hiszen ilyenkor a szánkban még nagyon sok baktérium van – amik az éjjel szaporodtak el –, és ezek a mikrooganizmusok a cukros étellel érintkezve savas közeget teremtenek, ez pedig megtámadja a fogzománcot. Ha tehát rögtön a reggeli után mossuk a fogunkat, akkor egy „felpuhult” felületet dörzsölünk, és ez hosszú távon a fog roncsolást okozhatja. Ezért inkább reggeli előtt érdemes elvégezni a fogmosást, vagy legalább fél órával a reggeli után, amikorra a szánk pH értéke már normalizálódik. Ennyi várakozási idő egyébként minden fogmosás után kellene.

Naponta hányszor?

Az orvosok szerint ha a reggeli és a lefekvés előtti minimum 3-5 perces fogmosáson lelkiismeretesen túlesünk, akkor a fogaink már megfelelő védettséget élveznek, hiszen az íny fertőzését és betegségeit okozó baktériumoknak egy fogmosás után minimum 24 óra kell ahhoz, hogy elkezdhessenek „hatni”. Ennél többször lehet, kevesebbszer azonban nem ajánlott egy napon belül a fogkefét használni.

Nem akar a gyerekem fogat mosni!

A magyar gyerekek fogmosási szokásaival általában nincs nagyobb gond – bár a szakértők szerint az ideális az, ha nem csak reggel és este, hanem napközben, az iskolában is megmossák a fogaikat egyszer, és a tanáraik erre kifejezetten bíztatják is őket. Mindig akadnak azonban olyan csemeték, akik szüleik nagy bosszúságára megpróbálják megúszni ezt a kényelmetlen procedúrát. Főleg kisebb korban jelentkezik ez a dacosság, amit szerencsére egy-két trükkel hamar le lehet győzni.

higiénia iskolamosdófelújítás helyes fogmosás

  • Például engedjük meg neki, hogy maga válasszon fogkefét – egy szívének kedves darabot sokkal szívesbben használ majd!
  • Nevezzünk ki egy fix fogmosási időt reggel és este is, amikor a teljes család odaáll a tükör elé, és megtisztogatja a fogait. Egyik gyerek sem szeretne kivülálló maradni, ezért előbb utóbb csatlakozni fog hozzánk!
  • A harmadik módszer – és ez a nagyobb, 7-8 éves gyerekeknél működik legjobban – ha elbeszélgetünk vele a bacilusokról, amik tönkreteszik a fogakat, betegséget, rossz lehetelet és más bajokat okoznak.