A gyermekes szülők jól ismerik azt a helyzetet, amikor az apróság boldogan ölelgeti a plüssmacit, vagy éppen a szájába veszi az építőkockát. Ő nem is tudja, az anyuka azonban igen, hogy ezzel számos kórokozó is bejuthat a kicsi szervezetébe.

gyerekjáték higiénia fertőtlenítés biztonság

 

A gyerekjátékok tisztítása, fertőtlenítése alapvető, hiszen minden szülőnek gyermeke egészsége a legfontosabb. A játékok azonban nem egyszerűen tisztíthatóak. 

A plüssből, szövetből készült babák, macik mosása egyszerűnek tűnik, azonban ha egyszerűen bedobjuk a mosógépbe, jó eséllyel egy alaktalan, formátlan játék kerül ki belőle, gyermekünk legnagyobb bánatára. Célszerű kímélő programot választani, a játékokat pedig előzőleg mosózsákba helyezni. Ha ez nincs otthon, vegyünk elő egy párnahuzatot, tegyük bele a plüssöket, majd jól kössük össze! Ha bizonytalanok vagyunk, hogy a baba vajon kibírná-e a mosást, maradjunk a kézi módszernél. Ilyenkor használjunk kézi folyékony mosószert, majd ha végeztünk, alaposan öblítsük ki, hogy ne maradjon a játékban vegyszermaradvány, hiszen gyermekünk első dolga jó eséllyel az lesz, hogy megölelje, puszit adjon a visszakapott tiszta macinak, babának.

A műanyag játékokkal más a helyzet. Az erősebb anyagból készült játékokra van egy egyszerű megoldás, ha van otthon mosogatógépünk. Tegyük be egy fertőtlenítő programra őket, és biztosak lehetünk benne, hogy tisztán adhatjuk vissza gyermekünknek.

Bizonyos játékok esetében, akár már csak formájuk, alakjuk miatt sem alkalmazható ez a módszer. Itt aprólékosabb munkára készülhetnek a szülők. Az első lépés, hogy a játékot minden szennyeződéstől megtisztítsák, ugyanis ezekben tapadhatnak meg a baktériumok. Ha kell, ehhez a feladathoz vegyünk igénybe puha törlőkendőt, fültisztító pálcikát, hogy a sarkokat, hézagokat is elérjük. Ezután meleg, szappanos vízzel alaposan mossuk meg a játékot, majd hagyjuk megszáradni. Ha szükséges, tiszta, puha textillel alaposan töröljük át, hogy a résekben se maradjon meg a víz. Ez azért is fontos, mert a nedves részeken nem csak a penészgombák szaporodhatnak el, hanem a baktériumok által is kedvelt hely lehet.