Számos olyan használati tárgy van a környezetünkben, amelyet minden nap megfogunk, megérintünk, és nem is sejtjük, hogy valósággal hemzseg a bacilusoktól.

higiénia takarítástisztaság

 

Az emberek többsége legalább reggel és este fogat most, és arra gondol, ezzel a saját egészségét védi. Ez igaz, azonban a fogkefénk egyben veszélyforrás is lehet. Kutatások szerint egy átlagos fogkefén akár 100 millió kórokozó is élhet. Rendkívül fontos, hogy minden használat után alaposan mossuk meg, és zárt szekrényben tartsuk, lehetőleg minél messzebb a WC-től.

A mellékhelyiség ugyanis a kórokozók kedvelt helye, ráadásul mi magunk is tehetünk róla, ha szétterjednek. A WC lehúzásakor ugyanis több tíz centire is kilövellhet a víz, ami útjukra indíthatja a levegőben terjedő baktériumokat. Így lehúzás előtt mindig hajtsuk le a WC-deszkát, a kagylót pedig rendszeresen fertőtlenítsük. A mosdóhelyiségben rendkívül sok helyen összegyűlhetnek a baktériumok, mint például a szappanadagolók, csaptelepek vagy a WC tartály öblítő gombja. De ne gondoljuk, hogy csak a fürdőben lesnek ránk kórokozók, hiszen akár a nappalinkban is problémát okozhatnak. Megszokott mozdulat, hogy a távirányító után nyúlunk, hogy bekapcsoljuk a TV-t, de mikor takarítottuk le vajon utoljára? Pedig nem ártana, hiszen a kutatások szerint milliószám lehetnek rajta baktériumok, de akár vírusok is. Időről-időre tisztítsuk meg a távirányítót, erre jó szolgálatot tehet például a Domestos higiénikus törlőkendője. 

Hasonló a helyzet az otthoni számítógép billentyűzetével, amelyen az ujjainkon levő zsírréteg is megtapad, jó táptalajt biztosítva a kórokozók millióinak. Ügyelni kell a kilincsekre, sőt, a lakásba belépéskor egy másik veszélyforrást is beviszünk: ez pedig a cipőnk. Hazaérkezéskor mindenképp vegyük le már az előszobában, hiszen nemcsak a sarat, hanem baktériumokat is hazaszállíthattunk rajta. Nem is keveset: egy átlagos lábbeli minden négyzetcentiméterén 400 ezer kórokozó is hemzseghet. Így még inkább érthető, miért is van szükség rendszeresen a fertőtlenítő felmosásra.

Bár a jelenlegi világban elképzelhetetlen, hogy teljesen megszabaduljunk a baktériumoktól, de rendszeres kézmosással és alapos fertőtlenítéssel, az alap higiéniai szabályok betartásával megóvhatjuk magunkat és környezetünket a megbetegedésektől.