Mindennapjaink során mindig fel kell vennünk a harcot a vírusok és a baktériumok ellen. Ebből a csatából nem mindig kerülhetünk ki győztesen, de fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten mindent megtegyünk annak érdekében hogy otthonunkat megvédjük a kórokozóktól. Elengedhetetlen, hogy háztartásunkban fokozott figyelmet fordítsunk a higiéniára, de mit is jelent ez a hétköznapokban?

higiénia fertőtlenítés helyes takarítás

 

Mit tisztítsunk rendszeresen?

Minden otthon más és más, de a leggyakrabban érintett felületek tekintetében sokszor megegyezőek. Ezek a felületek a villanykapcsolók, a konyhai és fürdőszobai felületek, székek és asztalok. Vannak olyan pontjai otthonunknak, amelyeket célszerű naponta áttörölgetni, mint villanykapcsolóinkat és kilincseinket, viszont a wc, fürdőszoba és konyha helyiségeket elég néhány naponta kitakarítani. Az elektronikai berendezéseink is gyakran kezünk ügyébe kerülhetnek, mint a telefon, a billentyűzet, távirányító, de a digitális eszközök helyes fertőtlenítéséről korábbi cikkünkben már olvashattatok.

A konyhánkban, ha végeztünk a főzéssel, étkezésekkel, mossuk le szappanos vízzel a munkafelületeket, asztallapot, és töröljük át általános fertőtlenítőszerrel, továbbá érdemes a szekrények fogantyúit is gyakrabban áttisztítani. Ha van mosogatógépünk, lehetőleg olyan programot használjunk, ami minimum 60 fokos vízzel dolgozik a maximális biztonság érdekében.

A konyha tekintetében nem árt, ha nem csak a bútoraink és elektronikai eszközeink tisztán tartását tartjuk szem előtt, hanem a megvásárolt tartósélelmiszerekre is kellő figyelmet fordítunk. A konzervdobozokat töröljük át általános fertőtlenítőszerrel, mielőtt eltesszük. Ha egy ételről eltávolítjuk a csomagolást, azonnal dobjuk a szemetesbe, és mossunk utána alaposan kezet. A csomagolás nélküli zöldségeket, gyümölcsöket pedig jó alaposan mossuk meg folyó víz alatt.

Milyen módszerrel érdemes mosni és fertőtleníteni?

A vírusok elleni védekezésben nagy szerepet játszik az alapvető higiéniai eljárások végrehajtása, ide tartozik a ruháink és lakástextiljeink mosása is. Minden hazaérkezés után érdemes a cipőt az ajtóban hagyni, a kint hordott ruhát pedig levenni és a szennyesbe dobni. Fehér ruhánkat fehérítő mosószerrel 60 fokon, míg színes ruháinkat a címkén jelzett legmagasabb hőfokon ajánlott kimosni. A lakástextileket, mint konyharuha, törölköző érdemes naponta cserélni, és amit lehet, azt 60 vagy magasabb hőfokon mosni. Akik otthon szárítógéppel is rendelkeznek, hasznos lehet, ha 45 perces programon rakják be a kimosott ruhákat szárítani.

A felületeinket először vízzel és szappannal mossuk tisztára, ezek után javasolt a különböző fertőtlenítőszerek felvitele. Fertőtlenítéshez használhatunk általános fertőtlenítő hatású tisztítószert, vagy általános fehérítőt. Fontos, hogy mindig a használt szer dobozán lévő használati utasítás szerint járjunk el. Miután bekentük vagy befújtuk vele a felületet, ne töröljük le azonnal, hanem hagyjuk néhány percig hatni. Takarítás során lehetőleg használjunk eldobható gumi- vagy műanyagkesztyűt és amint végeztünk, azonnal dobjuk a szemetesbe.