Mindig fontos, hogy tisztaság vegyen minket körül, de a jelenlegi időszakban érdemes még nagyobb hangsúlyt fektetni a higiéniára. Az otthon töltött idő hasznossá tételében nagyszerű lehetőséget nyújt a takarítás. Nem muszáj, hogy egy emberre háruljon ez a feladat, ha már otthon van az egész család, legyen a takarítás is közös program, amiből mindenki egyaránt kiveszi a részét!

Takarítás Család higiénia

 

A közös takarításból egyrészt sokat tanulhatnak a gyerekek: felelősséget, gondoskodást és csapatmunkát, másrészt jó program is lehet, amivel mindenki elfoglalja magát. Ahhoz, hogy minden sínen legyen, kell egy jó vezető, aki alaposan megszervezi a takarítás egész folyamatát, meghatározza és kiosztja a feladatokat. A feladatok kiosztásánál mérlegelni kell, kinek melyik teendő a testhezálló – a legkisebbek például ne kapjanak olyan feladatot, amit nem tudnak elvégezni és mindig figyeljünk rájuk –, és érdemes megkérdezni a családtagokat is, ki melyik feladatot vállalja szívesen, mert ha valaki például nem szeret porszívózni, akkor ne adjuk neki ezt a feladatot, mert az romboló hatással lesz a morálra. Hosszú távon viszont érdemes lesz majd a feladatokat cserélgetni, mert ha mindig ugyanazt a házimunkát kell végezni, egy idő után unalmassá válhat.

A közös takarítás hatékonyságának érdekében érdemes hangsúlyt helyezni az időzítésre is. Lehetőleg olyan időpontot válasszunk rá, ami mindenkinek jó, mert hiába vagyunk most otthon egész nap, a gyerekeknek a tanulásra, a szülőknek az otthoni munkavégzésre kell időt szánniuk. Az is fontos, hogy ne legyenek irreális elvárásaink és a “mindent vagy semmit” hozzáállást is felejtsük el: inkább haladjunk apránként. Minden nap tíz perc, vagy minden harmadik napon fél óra közös takarítás sokkal hatékonyabb lesz, mintha egyszerre akarnánk megcsinálni mindent, és jó eséllyel a gyerekek kedvét sem vesszük el a takarítástól már rögtön az elején.

Apropó, kedv, mivel lehetne még jobban meghozni a takarításhoz? Tegyünk be zenét, motiváljuk egymást időzítővel, barátságos versenyekkel, és díjazzuk az egyes feladatok elvégzését.

A lényeg, hogy vigyünk rendszert és egy csipet játékot a takarításba, így mindig rend lesz az otthonunkban, és több hely jut a családi harmóniának is.