A hideg és esős idő beköszöntével az ember egyre inkább visszahúzódik otthonába, szabadidejét pedig legszívesebben a finom melegben, bekuckózva tölti. A kellemes hőmérséklet azonban előfeltétel ahhoz, hogy télen is öröm legyen minden otthon töltött pillanat. A fűtési technikák egyik kevéssé ismert és sajnos sokszor helytelenül alábecsült válfaja az infrafűtés. A B&K Kft. épületgépészeti berendezésekkel foglalkozó specialistáinak segítségével megnéztük, mit kell tudni erről a megoldásról!

 

Az infrafűtés lényege, hogy az infravörös sugarak nem a helyiség levegőjét melegítik fel, hanem a tárgyakat. Az elv jól magyarázható a Nap és a felhők példájával: amikor hirtelen „elmegy” a nap, akkor a hőmérséklet ugyan nem csökken, mégis a hőérzetünk megváltozik és fázni kezdünk. 

A B&K szakértői szerint az infra hősugárzó berendezések hatalmas előnye, hogy környezetbarát működésűek és gazdaságosak. Az infrasugárzó készülékek úgy varázsolnak kellemes meleget a szobában, hogy nem bocsátanak ki káros gázokat, melléktermékeket, füstöt és port, ráadásul a hangtalan működésnek köszönhetően a zajszennyezéshez sem járulnak hozzá. Kifejezett gazdaságos fűtési megoldás az infra, hiszen 20%-ban melegíti csupán a levegőt, 80%-ban pedig a tárgyakat és magát az emberi testet, így csökken a hőveszteség. Nem beszélve arról, hogy felfűtési idővel sem kell kalkulálni! Előnyös, hogy a padló és a mennyezet hőmérséklete között csupán 2-3 °C a különbség, ami jóval kevesebb, mint a többi fűtéstípusnál. A lényeg, hogy a megfelelő fűtési teljesítményt kell megtalálni, amit a fűtendő helyiség hővesztesége és mérete határoz meg.

Az infrafűtés felhasználhatósága igen széles körű: létezik beltéri verzió és kültéri is, hiszen az infravörös sugarakat nem tudja „elfújni a szél”. Jól megállja a helyét öltözőkben, lakásban, garázsban, teraszon, étteremben, de akár a hétvégi ház felmelegítésére is ideális választás. A nyaralók esetén hasznos lehet, hogy egyes infrafűtések mellé olyan elektronika is választható, ami automatikus bekapcsol fagyveszély esetén, arról nem is beszélve, hogy okostelefonról irányítható. Érdekesség, hogy létezik az úgynevezett zónafűtés is: segítségével egy adott területet tud fűteni a gépezet, ami például különösen jól jöhet az építkezéseken és az ipari munkák során.

A B&K egyébként nemcsak meleget csempész az otthonokba, de társadalmi felelősségvállalása révén mosolyt is csal az arcokra. Legutóbb például a Domestos Iskolamosdó Felújítási Program mellé álltak oda támogatóként, így közreműködtek három hátrányos helyzetű régióban található iskola mosdóinak megújításában.

powered by Typeform