A technológiai fejlődés az élet minden területén egyre nagyot szerepet kap, természetesen nincs ez másképp az épületgépészet és az áramellátás esetében sem. A Schneider Electric szakértőivel a jövő épületeiről és a biztonságról beszélgettünk.

 

A modern energiagazdálkodásnak az okos technológia teremt alapot, mely egyre inkább elérhető a széles közönség számára is. Az előrejelzések szerint 2019 végére Európában mintegy 29,7 millió háztartást nevezhetünk okos otthonnak, 2020-ra pedig várhatóan egy átlagos fogyasztó már 6 különböző okos készülékkel fog rendelkezni. Ez a digitális átalakulás már a valóság, melyre a Schneider Electricnek is van válasza kínálatában.

Funkció tekintetében az okos megoldások leginkább a fűtés-hűtés, a világítás, az árnyékolók/redőnyök és az áramellátás kezelésére terjednek ki; hatalmas előnyük pedig, hogy nemcsak kényelmet nyújtanak a felhasználók számára, hanem energiatakarékosak és hozzájárulnak a biztonságos épületek megvalósításához is. „A Schneider Electric termékei, megoldásai megfelelnek a nemzetközi szabványok előírásainak. Így a telepítési, szerelési szabályok betartása mellett a velük kialakított energiaellátó és az épület működését irányító rendszerek mind az otthonokban, mind pedig az iskolákban biztosítják az ott tartózkodók védelmét. Gondoljunk például a telepített, akár hálózatba kötött füstérzékelőkre vagy mozgásérzékelőkre, illetve a beléptető és kamerarendszerekre, melyek különböző módon ugyan, de biztonsági feladatokat láthatnak el: előbbiek tűz esetén figyelmeztetik az épületben tartózkodókat; utóbbiak pedig nem csupán az energiahatékony működést támogatják, de a nemkívánatos behatolókkal szemben is védenek - tudtuk meg a Schneider Electric szakértőitől.

Sajnos évente számos végzetes kimenetű és súlyos sérüléssel járó balesetről hallani, amit áramütés okozott, annak ellenére, hogy a hatályban lévő jogszabályok értelmében kötelező a dugaszolóaljzatok (konnektorok) áramkörében az emberi élet védelme. Ez a védelem az elosztószekrényben elhelyezett áramvédő-kapcsolóval megvalósítható, ami már rendkívül kis mennyiségű, emberen keresztül átfolyó áramot is érzékel, és még a baleset bekövetkezte előtt lekapcsolja a hibás áramkört. A Schneider Electric szakemberei úgy vélik: „Egy épület akkor számít biztonságosnak „gyerekszemmel”, ha már tervezéskor és kivitelezéskor kivédjük az elektromos veszélyeket. A legfontosabb, hogy az épület energiaellátása legyen folyamatos, illetve megfelelő vezetékeket, kapcsolókat, gyerekvédelemmel ellátott dugaljakat és moduláris védelmi készülékeket szereljenek be.”

A modern technológiának köszönhetően olyan intézmények alakíthatók ki, melyekben valóban öröm lehet a tanulás. Ezt igazolja például G. Kats kutatása is, miszerint a zöld iskolákban, melyek energiahatékonyan működnek, akár 15%-kal csökkenhet a hiányzások száma, és mintegy 5%-kal jobb eredményeket képesek elérni az itt tanuló gyerekek. A Schneider Electric termékeinek és szaktudásának köszönhetően az Iskolamosdó Felújítási Programban részt vett iskolák nem csupána jelen kihívásainak felelnek meg, de a jövőbe is előre mutatnak.