Örökös dilemma, hogy a papírtörlő vagy a kézszárító jobb választás a fürdőszobába. Habár azt gondolnánk, hogy ez csupán ízlés kérdése, kutatások bizonyítják, hogy jobb a tudatosság, mivel a kézszárítók igazi vírustanyák is lehetnek.

higiénia domestos papítörlőkendő

 

Az elektromos kézszárítók kedvelői rendszerint azzal magyarázzák választásukat, hogy a papírtörlők nagyon környezetszennyezőek. Nem beszélve arról, hogy kifogyhatnak, elázhatnak, ezzel szemben a szárítókkal nem nagyon kell foglalkozni a rendszeres karbantartáson kívül.

A legújabb kutatások azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy mindezek ellenére mégis a papírtörlő használata lehet a jobb választás. Egyrészt így nem kell olyan dologgal érintkezni, amit más is használ, egyszerűen beletörlöd a kezed és eldobod, tiszta sor. Ennél azonban sokkal lényegesebb hogy mikrobiológiai vizsgálatok szerint a kézszárítók 1300-szor több vírust tartalmazó lerakódást szórnak szét, mint amennyi a papírtörlőn található.

A vizsgálat kezdetén egy vírusos oldatban mártották a résztvevők a kezüket, amit aztán papírtörlővel, enyhén meleg kézszárítóval és nagy erejű, légpengés szárítóval szárítottak meg. A vizsgálatból kiderült, hogy utóbbi teljesített a legrosszabbul, ez szórta szét a legtöbb mikrobát, míg a legjobb eredményeket a papírtörlő érte el.

Korábbi kutatásokban baktériumokkal kapcsolatban is vizsgálták már a papírtörlő-kézszárító kérdését. Ezek során szintén arra az eredményre jutottak, hogy a kézszárítók veszélyesebbek baktérium-szempontból, mint a kéztörlők.

A nyilvános mosdók számos kérdést felvetnek az ember életében, ezek egyike az imént kifejtett probléma. Természetesen kényelmi és ízlésbeli szempontokat is érdemes figyelembe venni, összességében azonban az egészség megőrzése kell legyen a legfontosabb.