A rendszeres kézmosás akár a felére is csökkentheti a megbetegedések gyakoriságát a gyerekeknél, akik persze pici korukban ezt a nyomós érvet még nem igazán értékelik. Annál nagyobb hatással van rájuk, ha a kézmosást örömtelivé és vidámmá varázsoljuk számukra.

 

kézmosás  higiéniai nevelés iskolamosdó felújítási program

 

A magyar gyerekek kezei viszonylag tiszták egy februári felmérés szerint, amely kimutatta, hogy majdnem mindegyikük szokott kezet mosni a fürdésen túl egy átlagos napon: 26 százalékuk 4-6 alkalommal, 26 százalékuk 7-9 alkalommal, míg 27 százalékuk 10-12 alkalommal teszi csap alá a kezét, és olyan gyerek is akad szép számmal (12 százalék), aki óránként leglább egyszer kezet mos. Mit tehetünk mi, szülők azért, hogy a gyerekünk azok közé tartozon, akik gyakran mossák a kezüket?

Kézmosó dal

Ha szeretnénk, hogy rendszeres kézmosóvá váljon a gyermekünk, pici korban kell vele megszerettetni a dolgot. Ám ahhoz, hogy ne csak kellemes, de hasznos is legyen a kézmosás, nagyjából fél percig kell dörzsölni szappannal a pici kezecskéket, ami egy aporó gyermeknek túl sok idő, és túl terhes elfoglaltság. Tegyük neki kellemesebbé azzal, hogy kitalálunk egy rövid „kézmosó dalocskát”, és ezzel tereljük el a figyelmét a kényelmetlenségről.

Ki mos többször kezet egy nap?

Nagyobbaknál az is hatásos lehet, ha a mosdó mellé egy táblázatot teszünk, amire mindig behúznak egy rovátkát, ha kezet mosnak. Ez nekik sikerélményt hoz, és motivációt arra, hogy minél gyakrabban mossák meg a kezüket.

A bacilusok nyomós oknak számítanak

A nagyobb, iskolába járó gyerekek már nem csak élményt, hanem értelmet is keresnek a dolgokban, ezért nekik elmondhatjuk, hogy bizony a bacilusok és betegségek miatt kell olyan sokszor kezet mosni. Egy jó időben elejtett mondat ezekről a kórokozókról elképesztő hatást gyakorol, és serkenti a gyereket arra, hogy tisztán tarsa a kezeiket. De várjunk ezzel a mondattal addig, amíg a gyereknek már fogalma lesz arról, hogy mik is a bacilusok, és hogyan terjednek.