Amikor a családban osztozkodunk, hogy ki melyik helyiséget takarítsa ki, akkor a WC tisztítása bizony a mostoha feladatok közé tartozik. Annak ellenére, hogy nem a legszívmelengetőbb tevékenység, elképesztően fontos és kihagyhatatlan, és szerencsére gyorsan túl is eshetünk rajta. A kérdés, hogy jól csinálod-e!

helyes wc tisztítás higiénia domestos iskolamosdofelujitasi program higiéniai nevelés

 

Takarítás során alapszabály, hogy a fürdőszobát hagyjuk a végére, így minimalizálható a baktériumátvitel esélye. A fürdőben több dolog is vár rád, ezek egyike a WC, melynek tisztasága a tulajdonos rendszeretetének bizonyítványa. Nézzük, mit tegyél, hogy ötös kerüljön abba a bizonyos bizonyítványba!

Ellenőrizd a dugulást!

Takarításkor ellenőrizd, hogy a WC lefolyója megfelelően átjárható-e! Ha a víz lassan folyik le, akkor jöhetnek a lefolyótisztítók, melyek ma már igen nagy hatékonysággal dolgoznak. Öntsd a szert a WC-be, hagyd hatni a címkén feltüntetett utasítások szerint, majd öblítsd le.

Kezdj a tartállyal!

Felülről lefelé haladva a tisztítást a tartállyal kezd, majd térj át a WC ülőkére, aztán ess neki a WC kagylónak. Töröld át a külsejét, a hátsó részeket is! Ha ez megvan, akkor a tisztítószert fújd a WC körülötti csempére. Ezzel már meg is vagy a külső karbantartással!

Jöhet az ülőke!

Miután kívülről már ragyog a WC, jöhet a belseje! Töröld át alaposan a WC ülőke felső és alsó részét. Ne feledkezz meg a WC kagylóval érintkező felületekről sem, ezek ugyanis meglehetősen kritikusak lehetnek.

A lényeg!

A WC csésze peremét és az alját is töröld át tisztítószerrel, vízkőoldóval. Hagyd hatni a szert, ami szépen eltávolítja a vízkőfoltokat a WC-ről. A törlést fentről lefelé végezd és a perem alatti részeket se hagyd ki. Ne restelld használni a WC kefét, úgy könnyebb lesz!

Még nem végeztél!

Ha már csillog-villog a WC csésze és az ülőke is, még akkor sem értél a végére. Tisztítsd meg a WC kefét és cseréld ki a WC illatosítót is!

A WC tisztítás nem ördöngös feladat, de annál lényegesebb. Ne spórold meg a lépéseket, és válaszd a legjobb minőségű tisztítószereket, így biztosan gondoskodhatsz a „bacimentes övezetről”!