Téged is kimerít, hogy folyton a gyerekek után takarítasz? Vond be már kicsi korukban őket ebbe a munkába, és néhány év múlva élvezd ennek a gyümölcseit: akkor már maguktól és örömmel fognak rendet tartani a környezetükben. Íme három tipp arra, hogy ezt elérd.

 

 

1. Engedd, hogy játszva segítsen

A kicsik imádnak a szülök körül nyüzsögni, és a természetüknél fogva igyekeznek utánozni minden tevékenységet, mit a nagyok végeznek. Ráadásul rendkívül büszkék is rá, ha ezt ügyesen megoldják, és még dícséretet is kapnak érte. Ezért amikor takarítasz, ne állítsd őket félre, ha útban vannak, hanem inkább adj a kezükbe gyermek méretű takarítóeszközöket, hadd „segítsenek” vele neked. Ez a játék szokássá válik majd, és a takarítás később nem csak természetes lesz az életükben, hanem örömmel is végzik majd.

2. Ne terheld nagy elvárásokkal

Nem kell magas elvárásokat támasztani a kisebb gyermekek felé azon a téren, hogy milyen „minőségben” takarítanak. Ne feledd, az ő mozgáskoordinációjuk még bizonytalanabb, ezért az ágy bevetése, a játékaik elrendezése és más feladataik végeredménye még közel sem lesz tökéletes. Ennek ellenére ők maximális erőbedobással dolgoznak, és te ezt becsüld meg, és dícsérd őket gyakran! Idővel egyre ügyesebben és szebben takarítanak majd, és ha nem érezték a túlzó elvárást terhét magukon, akkor a takarítás számukra nem kényszerré, hanem örömforrássá és természetes igénnyé válik!

3. Komplex munka helyett adj ki világos részfeladatokat

Világos, nagyon jól behatárolható feladatokkal lásd el őket. Még egy 6 éves számára is túl bonyolult és összetett kérés az, hogy „takarítsd ki a szobádat” – ettől ő csak összezavarodik. Helyette kérj tőle olyan konkrét dolgot, mint például „tedd a játékautót a polcra”, „hajtogasd össze a ruhád”, „szed fel és rakd dobozba a szőnyegről a ceruzákat”. Ezekből a részfeladatokból előbb utóbb majd neki is összeáll a kép arról, mit is jelent a szoba kitakarítása.