A WC intim hely, az emberek általában nem szívesen beszélnek arról, hogy mi történik velük a zárt ajtó mögött, főleg gyerekként tűnhet kellemetlennek beszélni erről. Azonban ez egy minden embert érintő kérdéskör. Nézzünk néhány ezzel kapcsolatos témát!

higiéniai nevelés domestos

 

Ha el kell menned a mosdóba, menj el!

Bizonyított, hogy a vizelet és a széklet visszatartása a baktériumok elszaporodásához vezethet. Persze 

ez ritkán mindenkivel előfordul, mert mindenki kerül néha olyan helyzetbe, hogy nem tud elmenni a mosdóba, de semmiképpen sem szabad hagyni, hogy túl gyakran essen meg veletek!  

Mindig moss kezet!

Már biztosan rengeteg óva intést kaptál anyukádtól a kézmosás fontosságáról, melyek gyakran bosszantanak, de, mint sok más dologban ebben is jó, ha hallgatsz rá, mivel megszabadulhatsz a baciktól, a kezed pedig tiszta és illatos lesz!

Ha hazaértél a suliból, esetleg kutyáztál vagy épp a dolgodat végezted a WC-ben, sose felejtsd el megmosni a kezeidet, méghozzá alaposan, szappannal! 

Ha bánt valami, mondd el!

Fontos, hogy minél többet beszélgess a szüleiddel, de nem csak a gondjaidról. Mivel, bár furcsának tűnhet, de a lelki problémáid kihatással lehetnek a szervezeted működésére. Így előfordulhat, hogy ha hosszú ideje bánt valami, akkor olyan következményei lehetnek például, hogy: nem alszol olyan jól, nincs étvágyad vagy esetleg a WC-ben akadnak problémáid. 

Látod mennyi előnye van, ha megosztod a problémáidat? :)

Igyál elég folyadékot!

Ahhoz, hogy egészséges legyen a szervezeted, lényegesen fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt egyél, de ezek mellett nem szabad megfeledkezni a kellő mennyiségű folyadék beviteléről sem! Ezek is hozzájárulnak, hogy a WC-n ne legyenek problémáid. 

Fontos leszögezni, hogy sajnos nem mindegy, hogy milyen folyadékot iszol. Ezért próbálj minél kevesebb cukor tartalmú folyadékot fogyasztani, ezek közül a legjobb megoldás az ásványvíz és a tea.

Ami a WC zárt ajtója mögött történik az magánügy. Ha viszont azt érzed, hogy valami nem stimmel, akkor ne félj segítséget kérni a felnőttektől.