trónok harca iskolamosdófelújítás wc történet domestos

 

Forrás: google

Sokan nem is gondolnak bele abba, hogy a mai WC-k micsoda királyi trónok a régi idők illemhelyeihez képest. Kőbe vájt lyukakon és fa tákolmányokon keresztül vezetett az út a mai formákig, nézzük ezeket az állomásokat!

Az illemhely kérdése valójában akkor vált érdekessé, amikor az embereknek állandó lakhelye lett. Mezopotámiában és Egyiptomban a csatornákba végezték el szükségleteiket az emberek. A csatorna partján álló házakban gyakran külön helyiséget alakítottak ki erre a célra, ahol a vízvezetéknek köszönhetően akár meg is fürödhettek dolguk végeztével. Indiában például már Kr.e. 2500 körül agyagtéglás lefolyókat alakítottak ki és vízöblítést alkalmaztak. Rómában nyilvános latrinák várták az arra járókat, ezekben akár 25 ülést is kialakítottak, WC papír helyett pedig botra szúrt szivacsot használtak, amit sós vízben tároltak.

Az első középkori illemhelyet a 800-as évek elején alakította ki Gozbert apát, aki a szerzetesei számára egy kis kamrácskát hozott létre, ahol dolgukat végezhették. A 13. században a várfalba vágott lyukak, árkok és a keskeny sikátorok szolgálták ezt a célt, a nemesek pedig bilit használtak. Ezeknek a nem túl higiénikus megoldásoknak az újkorban jelentkeztek a következményei. Habár rendeletek próbálták szabályozni a végtermékek eltüntetését, a járványok azonban így sem kímélték a lakosságot.

1589-ben az angol Sir John Harington megalkotta a lehajtható fedelű, vízöblítéses WC-t, a Water Closetet, ami a 19. század második felében terjedt el. Mivel a vízvezetékben egy S kanyar megakadályozta a szag kiáramlását, így már a lakásban is el lehetett helyezni. Ezt nevezzük angol WC-nek.

trónok harca iskolamosdófelújítás wc történet domestos

Ma már számos WC típus létezik. A legelterjedtebb az angol WC, a legtöbb otthonban ezzel találkozhatunk. Vidéken azonban több helyen bukkanhatunk még olyan házakra, ahol az illemhely az épületen kívül helyezkedik el, ezek a „pottyantós” WC-k. A déli vidékeken találkozhatunk guggolós WC-vel is, ilyenkor egy lyuk fölé kell navigálni és így végezni a dolgunkat. Vannak azonban már úgynevezett ökovécék is, amik újrahasznosítják az öblítővizet, miközben műtrágyát állítanak elő a vizeletből.

trónok harca iskolamosdófelújítás wc történet domestos

A WC kinézete igen sokféle lehet, külön iparág szakosodott arra, hogy az extra igényeket is ki tudják elégíteni. Így azon se lepődj meg, ha egy illemhelybe lépve egy színes, villogó, zenélő „trón” fogad!

Egy szó mint száz, rajtad a választás! Trónolj úgy, mint a királyok vagy úgy, mint Mások!