fürdőzés története higiénia

Félelmetes belegondolni, hogy mennyi-mennyi időszak volt a történelemben, amikor a mosdás tabu téma volt. Az ókori népek meglepően higiénikusak voltak, pláne ahhoz képest, ami később következett. A zsidók leginkább vallási indíttatásból tisztálkodtak, a rómaiak viszont pusztán hiúságból vetették magukat a habok közé. Egyszerűen ápoltak és illatosak szerettek volna lenni – még a férfiak is – így előszeretettel látogatták a közös fürdőket.

 

Még a régi magyarok is engedtek a szappan csábításának, eleinte fürdősátraikban, majd az 1000-es évektől nyilvános fürdőkben mártóztak meg. Kialakult egyfajta fürdőkultúra, így a tisztálkodás egy közösségi esemény lett.

A boldog és illatos időknek azonban a járványok megjelenésével vége szakadt. A pestis, a szifilisz és egyéb embertizedelő betegségek terjedését ugyanis a víznek tulajdonították. Így adta magát, hogy az emberek nem akartak másokkal osztozkodni a fürdővízen, minek köszönhetően a közfürdők hamarosan be is zártak.

fürdőzés története higiénia

Az ínséges időszak azonban kreativitásra bírta az embereket és különféle illatosítókkal, virágokkal látták el ruházatukat, esetleg parfümöt használtak, hogy a kellemetlen szagokat elnyomják. A kevésbé igényesek azonban teret adtak a testszagnak és fittyet hánytak a higiéniára. A történetek szerint Bethlen Miklós főúr haját 25 éven keresztül nem mosták meg, sőt, a lábát is csak kéthetente érte víz. Nem volt jobb a helyzet a franciáknál sem! A tehetősebbek havi egyszer, a köznép pedig előfordult, hogy évente egyszer fürdött. Az áttörés valahol XIII. Lajos körül következett be: habár már 6 éves volt, mire először életében megmosták a lábát, a dolog azonban feltehetően megtetszett neki, hiszen még egy fürdőkádat is építtetett a palotájába.

Az áldatlan állapot egészen a 18. század végéig fennállt, ekkora sikerült a fürdés kultúráját valamelyest rehabilitálni. Újra népszerűek lettek a gyógyvizek, a fürdők és a tengeri mártózásnak is kialakult egy rituáléja, fürdőgépekkel és egy nagy adag szemérmességgel fűszerezve. Végül egészen a XX. század elejéig kellett arra várni, hogy a fürdőszobák a magánlakásokban is megjelenjenek.