A kémiaórákon az ember tizenévesen nehezen tudta elképzelni, hogy a sok „okosságnak” a mindennapok során is jelentősége van. Márpedig a kémiai folyamatok ott vannak körülöttük, lépten-nyomon találkozhatunk velük. Így van ez a tisztítószerek esetében is, melyek savas, lúgos és semleges kategóriákba sorolhatók.

domestos kémia a fürdőszobában tisztítószerek használata tisztítószerek keverése

 

A savas csoportot erősítő tisztítószereket leggyakrabban vízkőoldásra használjuk, hatóanyaguk pedig a sósav vagy egyéb más sav. A legfontosabb, hogy ha savas anyagot lúgossal, például hipóval keverünk el, akkor klórgáz szabadul fel, ami roppant mérgező! A klasszikus vízkőoldók legtöbbször tartalmaznak foszforsavat, felületaktív anyagot, hogy hozzátapadjanak a felülethez és hidrogén-peroxidot is. Utóbbi remek fertőtlenítő- és tisztítószer, viszont könnyen reakcióba lép.

A legismertebb lúgos tisztítószer a hipó, ami a nátrium-hipoklorit vizes oldata. Fehérítő hatása kiváló, mivel oxidálja a színanyagokat, érdemes azonban ügyelni arra, hogy műszálas anyagokban, alumíniumtárgyakban kárt is tehet. A hipó fertőtlenítőként is megállja a helyét, viszont, mivel mérgező hatású, az emberi szervezetre is ártalmas lehet, így mindig gumikesztyűben használd! A háztartásban lúgos kémhatású anyag még a lefolyótisztításra használható lúgkő, a vízlágyító mosószóda és trisó, és a szappan is.

A semleges tisztítószerek alapja a felületaktív anyag. Legismertebb ezek közül a mosogatószer, a mosópor és a különféle, szemcsés anyagokat tartalmazó súrolószerek is.

Fontos, hogy minél erősebb vegyszerrel dolgozol, annál fontosabb ezeknek a „keverési szabályoknak” az ismerete. A helytelen használat nagyon veszélyes lehet saját magadra és a környezetedre is. Ha nem vagy benne biztos, hogy mivel használhatod az adott tisztítószert, akkor olvasd el a biztonság adatlapot (Unilever termék esetén ezt a weboldalon is megtalálod). Példának okáért, a Domestos Extended Power Atlantic Fresh fertőtlenítő hatású tisztítószerről az adatlapja az árulja el, hogy más termékekkel nem ajánlott együtt használni, mivel veszélyes gázok (klór) szabadulhatnak fel.

A tisztítószerek együttes használata ugyan nem tűnik nagy dolognak, mégis komoly problémákat okozhat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már gyerekkorban beszélgessünk erről, így, amikor a gyerkőc már besegít a házimunkába, akkor tisztában lesz a veszélyforrásokkal.