A lelkiismeretes tanítók mindent elkövetnek azért, hogy hivatásuknak megfelelve a legjobbra neveljék a kisdiákokat – legyen szó akár az iskolai tantárgyakról, akár a hétköznapi élet szokásairól. Az alábbi tippek abban segíthetnek az iskoláknak, hogyan tehetnek még többet azért, hogy a gyerekek a leghamarabb elsajátítsák a higiénia alapszabályait.

 

iskolai higiéniai nevelés domestos iskolamosdofelújítási program játékos tisztálkodás

 

1. Játékos tisztálkodás - Tedd örömtelivé a higiéniás tevékenységeket. A gyerekek szívesebben tartják be azokat a szabályokat, amihez egy kis játék és nevetés is kapcsolódik.

2. Mutasd meg, hogyan kell csinálni! – A kisgyerekeknek a legelemibb dolgokat is meg kell mutatni. A kézmosás sem kivétel ez alól, ezért ha szeretéd, hogy hozzászokjanak az alapos kézmosáshoz, akkor ennek módját is részletesen mutasd meg nekik, akár többször is.

3. Tiszta, rövid körmök - Figyelj oda, hogy a körmeik ápoltak legyenek. A hosszúra nőtt körmök alatt ugyanis könnyebben meggyűlnek a kórokozók, és mivel a gyerekek gyakran nyúlnak az arcukhoz és szájukhoz a kezükkel, ezért hamarabb kapnak el valamilyen fertőzést, ha piszkos a körmük.

4. Fogmosás az első naptól - Már a legkisebbeknek is tanítsd meg a fogmosás praktikáit, és beszélj arról, hogy milyen fogkefét és fogkrémet érdemes használniuk. A szájhigiénia gyakorlatását nem lehet elég korán kezdeni!

5. Így használjátok a papírzsebkendőt - Tegyél ki zsebkendőket az osztálytermekbe, hogy bármikor bárki elvehessen belőle, és magyarázd el, miért fontos a zsebkendőhasználat!

6. Tiszta játékok - Rendszeresen fertőtlenítsd a gyerekek játékait. Ezek igazi bacilustanyák, amikről a fertőzések pillanatok alatt átjutnak egyik kisdiákról a másikra.

7. Takarítsatok együtt! - Vond be a gyerekeket az osztályterem tisztán tartásába. A nap végén végzett pár perces takarítás nem csak azért hasznos dolog, mert a kórokozók egy részét eltünteti, hanem azért is, mert erősíti a gyerekekben a tisztaságra és rendre való igényt.

8. Kézfertőtlenítés órák után - Helyezz ki az osztálytermekbe kézfertőtlenítőt, és minden óra után magad is mosd át vele a kezed. Mondd el a gyerekeknek, hogy ez hasznos dolog, mert a bacikat így távol tudják tartani!

iskolai higiéniai nevelés domestos iskolamosdofelújítási program játékos tisztálkodás

9. Gyapjú zoknit minden cipőbe! – A lábápolás szokásait is már kisikolás korban érdemes megtanítani a gyerkeknek. Jó ötlet, ha arra bíztatod őket, hogy műszálas helyett hordjanak gyapjú zoknit, mert ebben kevésbé fülled be a láb, és a gombák nem szaporodnak el olyan könnyen, így az osztály levegője is kellemesebb lesz, a láb pedig egészségesebb.

10. Mutass jó példát! Mindazt, amit a tisztaságról és higiéniáról tanítasz a gyerekeknek, magad is tartsd be. A gyerekek akkor fogják igazán elfogadni a szabályokat, ha azt látják, azokat a felnőttek is követik!