A felnőttek és a gyerekek számára sem egészséges, ha visszatartják, amikor wc-re kell menniük, ugyanis ha ez gyakran előfordul, annak  káros hatásai lehetnek az egészségre. Ezért adunk néhány tippet, hogy mit tehetsz, ha a wc-n nem tündérek jártak előtted.

 

1. Válaszd a kisebbik rosszat!

Egy átlag ember általában 7-8 alkalommal üríti a vizeletét. Az orvosok egyetértenek abban, hogy nem szabad visszatartani sem a vizeletet, sem a székletet, hiszen ez hozzájárulhat a baktériumok leszaporodásához. Sőt, koreai kutatók azt is megállapították, hogy a „tartogatás” a vérnyomást is megemeli.

A WC ugyan nem a leghívogatóbb helyiség, az igazság azonban az, hogy nagyon ritka esetben vannak ténylegesen kitévve egészségkárosító körülményeknek. Szóval inkább tisztítsd meg a WC-t a lehetőségekhez mérten a lehető legjobban és végezd el a dolgodat, mint tartogasd órákon keresztül és ebből kifolyólag alakuljon ki valamilyen ártalmas betegség.

2. Kéredzkedj ki, ha WC-re kell menned!

Ha úgy érzed ki kell menned a mosdóba, akkor bátran kéredzkedj ki! Hidd el, mindenki megérti, ha kihagysz néhány percet az órából, nem beszélve arról, hogy az óra hátralévő részében jobban oda tudsz majd figyelni és nem lesz ami eltereli a figyelmedet. Fontos azonban, hogy ne élj vissza ezzel a helyzettel, vagyis, ne kifogás legyen, hogy megúszd a felelést!

3. Ha úgy látod koszos, töröld le tisztítókendővel!

Amikor belépsz a WC-be ránézésre meg tudod állapítani, hogy mennyire vészes a helyzet. Fogj egy darab WC papírt és töröld körbe az ülőkét alaposan. Ehhez érdemes beszerezni a táskádba fertőtlenítő kendőt, amit a későbbiekben tudsz használni az ehhez hasonló szituációkban.

4. Tisztítsd meg a kezedet ha végeztél!

Ha sikeresen teljesítetted a küldetést, akkor lezárásképp a kezedet se felejtsd el megtisztítani. Szappannal alaposan mosd meg a kezeidet és töröld meg egy darab papírtörlővel (ne a ruhádba!). Ha szükségesnek érzed kézfertőtlenítőt is használhatsz.

5. Ne a WC-ben álmodozz!

Magától értetődő, mégis, nem árt hangsúlyozni, hogy a mosdóban csak annyi időt tölts, amennyit feltétlenül szükséges, hiszen mások is használni szeretnék.

Bár sok gyerek (és felnőtt) számára is félelmetesek a nyilvános WC-k, mégis, érdemes felülemelkedni ezeken a rossz érzéseken. Legyél bátor és győzd le te is a WC szörnyet!