A csempekészítés Zalában hagyományos mesterségnek számít, amelynek fogásai és ismeretei generációkon át fejlődtek és öröklődtek a csempegyártó dinasztiákon belül. Nem véletlen, hogy hazánk legnagyobb múltú gyártója, a Zalakerámia is ezen a vidéken kezdte meg tevékenységét az 1950-es évek elején. Kevés olyan magyar márka van a hazai piacon, amelyről elmondható, hogy generációk óta ismerik és kategóriájában fennállása óta piacvezető. A múltban szinte nem volt olyan magyar háztartás, ahol ne lettek volna megtalálhatók termékei valamely helyiségben.

zalakerámia csempefejlesztés modern csempetechnológia

 

Célközönségük nemtől, kortól függetlenül mindenki, akinek burkolatra van szüksége, az 1. lakásvásárlótól, a családi otthont tervezőkön át a lakásfelújítókig. Évről-évre a fejlesztésekben élen járva, folyamatosan bővül portfóliójuk. Széles kínálatuknak köszönhetően minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző Zalakerámia terméket.

A legkülönlegesebb minták is elkészíthetők

Az utóbbi években a gyártás technológiájában jelentős előrelépés volt, amikor 2014-ben a modern digitális eljárással kezdték nyomtatni a mintákat a csempékre. Így a tömeges gyártással is teljesen élethű kerámialapok és ezzel a legváltozatosabb vásárlói igények kielégítése is megoldható.

zalakerámia csempefejlesztés modern csempetechnológia

A követező hatalmas léptékű fejlesztést 2017 áprilisában hajtotta végre a vállalat, amikor átadta új, romhányi gyáregységét, melyet közel 5 milliárd forintból, teljes egészében saját keretből, állami támogatás nélkül épített fel. Az új létesítmény jelentős kapacitásbővítést tett lehetővé, és a legmodernebb olasz technológiák kaptak benne helyet, így a nemzetközi trendeket követve a Zalakerámiánál is lehetőség van rá, hogy a jövőben megjelenhessenek a nagyobb formátumok (60×60 cm, 20×90 cm) és az élcsiszolt lapok.

Nemzetközi divattrendek hazai gyártótól

A Zalakerámia jelenleg két üzemben állít elő több, mint 100 termékcsaládot: a Nógrád megyei Romhányban fagyálló és gres padlóburkoló lapok, Zala megyében, a tófeji gyáregységében pedig falburkolólapok készülnek. Mindkét gyárban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a termékek ne csak minőségében, de küllemben is kövessék az aktuális nemzetközi trendeket (pl. fahatás, cementhatás, minimalista design, 3D) és a legújabb ízlésnek is megfelelő színek, formák, méretek és felületek jelenjenek meg a különféle burkolóelemeken. A modern, digitális eljárásoknak köszönhetően így rendkívül kreatív burkolólapok kerülnek ki a Zalakerámia gyártósorairól és válnak hosszú évekre társunkká otthonainkban.

zalakerámia csempefejlesztés modern csempetechnológia