A Sika Hungária Kft. idén másodszor vett részt a Domestos Iskolamosdó Felújítási Programban: ezúttal is professzionális vízszigetelő, ragasztó és tömítő rendszerrel járult hozzá a kezdeményezéshez, hogy a felújított iskolai vizesblokkok hosszú évekig bírják az aktív terhelést.

A szigetelés, ragasztás, zajcsökkentés és megerősítés terén a Sika már 100 éve élen jár, és kínál innovatív, tartós megoldásokat az építő- és feldolgozóipar területén. A Sika szakembereinek munkájával országszerte számos helyen találkozhatunk. Az alábbiakban két olyan kiemelkedő és nagy szabású beruházást szeretnénk bemutatni, amelyeknél a Sika megoldások rendkívül aktív terhelés közepette bizonyíthatják tökéletességüket hosszú távon. 

SIKA Iskolamosdó Felújítási Program 2020

 

A Puskás Ferenc Stadionban számos helyen találkozhatunk a Sika megoldásaival. A monolit vasbeton szerkezetek műszaki követelményeknek való megfelelését 600 tonna Sika Viscocrete beton adalékszer biztosítja, míg a homlokzati ornamentikához Sika Control zsugorodáscsökkentő betonadalékszert alkalmaztak. A nagy terhelésnek kitett szerkezetek fugáit Sikaflex tartósan rugalmas tömítőanyagok használatával alakították ki több mint 40.000 méter hosszan. A fő kerengő helyeken, a vizesblokkokban és a lépcsőházakban, azaz több mint 80.000 m2 területen Sikafloor műgyanta bevonati rendszereket alkalmaztak, mely nem csupán a szerkezetek védelmét biztosítja, de a hosszú távú esztétikus megjelenésről is gondoskodik.

A Sika másik kiemelkedő projektje a 4-6-os villamos pályájának felújításához kötődik. Miután 2014-ben az 1-es villamos pályáját Icosit KC anyagrendszer felhasználásával hosszabbították meg, a kiemelkedően jó eredményt a nagykörúti villamossínek esetében is alkalmazni szerette volna a BKK. Kiemelt szempont volt a zaj és rezgés csökkentése, amiben a 2015-ben Icosit rendszerrel felújított pályaszakasz a Tátra utca és az Oktogon közötti szakaszon kiválóra vizsgázott. Ezt követően a Sika zöld utat kapott: 2019-ben készült el a Ferenc körúti (3600 méter) és a Margit körúti szakasz (3000 méter), 2020-ban pedig újabb 500 méternyi villamospálya az Irinyi József utcánál.

A monolit betonszerkezet támogatására Viscocrete technológiát használtak, melyhez a teljes hosszon Sika NB 100 utókezelőszert alkalmaztak. Minden elektromos csatlakozásra Sika Poxicolor SW műgyanta bevonat került a legmagasabb biztosítás és a kóbor áram elleni védelem érdekében, míg Sikadur-41, -42 és 32 tömítőanyagot alkalmaztak a rétegek közötti tapadások rögzítéséhez és a nagy terhelésű csatlakozások esetében, ahol szükséges volt.

powered by Typeform