A Wavint, illetve az Orbia Csoportot mindig is kiemelten foglalkoztatta a társadalmi felelősségvállalás kérdése. Az Orbia 2019-ben fogalmazta meg alapelvét: Advance Life Around the World. Ez elvileg annyit jelentene: Előbbre vinni az életet világszerte. Az Orbia Csoportnál azonban jóval több, mint egy mondat. Az első két szó („Előbbre vinni”) arra kötelezi a csoportot, hogy újabb lehetőségeket tárjon fel a folyton változó világban. Az „élet” szó azt szimbolizálja, hogy az empátiát állítják munkájuk középpontjába – az emberek hasznára kívánnak válni. A „világszerte” kifejezés pedig azt mutatja, globális jelenléte folytán az Orbia felelőssége is globális, jóval túlmutat az irodák falain.

 

Ehhez illeszkedve jött létre a Wavin szemléletét és működését tükröző mottó: Egészséges, fenntartható környezetet építünk. Mindezt a társaság négy fő pillérre alapozza: biztonságos és hatékony vízellátásra, jobb csatornázásra és higiéniára, a klímaváltozásra rugalmasan reagáló városokra és jobb épületteljesítményre.

Ez azonban nem csak a Wavin mindennapi, magas színvonalú szakmai munkáját határozza meg, hanem a társadalmi felelősségvállalás terén betöltött szerepét is. Tavaly a Wavin – a harmadik pillér, azaz a klímaváltozásra rugalmasan reagáló városok célkitűzés jegyében – a Magyar Természetvédők Szövetsége „Közös kincsünk a víz” című szemléletformáló programját támogatta milliós nagyságrendben. A projekt során 15 kisebb hazai településen összesen mintegy 10 000 családhoz juttatták el a szövetség tájékoztató füzetét. Ez a kiadvány sok-sok hasznos ötlettel és tanáccsal segít, hogy csökkenteni lehessen a villámárvizek, illetve az aszály károkozását olyan megoldásokkal is, mint az esővíz gyűjtése, tározása, illetve szikkasztása. Emellett az ivóvíz és a szennyvíz-rendszer védelme terén is fontos információk szerepeltek a kiadványban. Ezen felül vállaltak a témában egy 100 fős szakmai online szemináriumon való részvételt is a helyi önkormányzatok szakembereinek részletes tájékoztatása céljából.

Idén a Wavin egy másik pillér (jobb csatornázás és higiénia) jegyében az Iskolamosdó Felújítási Programot támogatja, hiszen fontosnak tartja a fiatalabb generáció szemléletformálását a témában, ráadásul az iskolai mosdók felújítása olyan közös társadalmi cél, amelyhez a társaság modern, innovatív termékei révén hasznosan tud csatlakozni.