mosdóhigiénia nyaraláskor idegen mosdóban mosdó fertőzések

A nyári időszak sokunknak egyet jelent a pihenéssel, utazással. Fontos, hogy ilyenkor is figyeljünk a higiéniára, a feltöltődésre szánt időt ne tegye tönkre egy váratlan fertőzés. Utazás során ráadásul elkerülhetetlen az idegen illemhelyek használata. Ilyenkor felsejlik szüleink intelme: Nyilvános helyen soha ne ülj rá az ülőkére, vagy legalább terítsd le papírral használat előtt! Vajon mennyire megalapozott ez a jótanács? 

 

Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Karának professzora szerint a papíros megoldás csak minimális védelmet nyújt, sterillé ez sem teszi a felületet, hiszen a mikroszkopikus kórokozók ezeken is könnyedén átjuthatnak. A WC ülőkék nem a fertőzések elsődleges hordozói - a kilincs és lehúzó lánc bővelkedik baktériumokban -, de sok organizmus képes megélni hosszabb-rövid ideig ezen a felületen. Ahhoz, hogy fertőzés alakuljon ki ezeknek az organizmusoknak azonban érintkeznie kell sérült bőrfelülettel vagy az intim részekkel. Ráadásul a meleg és nedves környezetben nem csak mi, hanem a baktériumok is jobban érzik magukat. 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a látványosan piszkos helyeken van nagyobb esélyünk van elkapni egy komolyabb fertőzést, de ez nem minden esetben van így.  A Leeds Egyetem tudósai tesztelték a WC kagyló fölötti levegőt és arra jutottak, hogy egy-egy öblítés során akár 25 centiméter magasra is felcsapódhat a víz, ezek a szennyezett cseppek pedig nem csak az ülőkére, de akár a padlóra is kifröccsenhetnek. A legjobb védekezés, ha minden öblítésnél lehajtjuk az ülőke fedelét. Fontos hangsúlyozni az alapos kézmosást is; ezt a lépést nem érdemes elsietni: alaposan szappanozzuk be a kezünket, az ujjaink közét is, majd öblítsük le és töröljük szárazra. Nyaralás alatt, ha lehetőségünk van rá, részesítsük előnyben a rendszeresen takarított mosdókat, éttermek vagy kávézók illemhelyeit.

Utazásaink során hasznunkra válhat az ingyenesen letölthető Flush applikáció, a nyilvános mosdó kereső alkalmazás is. Adatbázisa jelenleg több tízezer helyet listáz, ahol elvégezhetjük dolgunkat, de ez a szám folyamatosan nő. Kereshetünk városra, de a hozzánk legközelebb eső WC-hez is elirányít minket, valamint jelzi, hogy ingyenes vagy fizetős-e, illetve, hogy akadálymentesen megközelíthető-e a felhasználók szerint. Tisztaság ide vagy oda, mégiscsak az a legrosszabb, ha nem találunk a közelünkben WC-t.