Belegondolt már, hogy erkélye, terasza mennyi mindent kénytelen elviselni egész évben?
Nyáron a közvetlen napsugárzás után akár egy hirtelen jégesőt, az állandó forróságot, télen a fagyokat, de emellett az esőt, jeget, havat is. Nem is csoda, hogy a szaktanácsadókat rengetegen keresik fel azzal a problémával, hogy 2-3 év után tönkrement a teraszburkolatuk, de volt már arra is példa, hogy a burkolat az első telet sem élte túl.

 

Az erkélyek és a teraszok szerkezetének legnagyobb ellensége a nedvesség, amely a burkolat alá szivárogva télen megfagy, a jéggé fagyott víz miatt a burkolat feltöredezik, a lapok pedig elválnak az aljzattól. A repedések mentén egyre több nedvesség kerül a szerkezetbe, ahol egyre többször fagy meg, majd olvad fel ismét, egyre nagyobb üregeket hagyva maga után.

Logikus tehát, hogy „csak” azt kell megakadályozni, hogy a nedvesség beszivárogjon a burkolat alá, és így hosszú ideig leljük örömünket a teraszban, ebben pedig két alkotóelem segít minket.

A ragasztó
a szakemberek sokszor találkoznak olyan tulajdonosokkal, akik ugyan jól tudták, hogy két dolgot kell keresni a ragasztó tulajdonságai között:

  • fagyálló
  • flexibilis
    de egy harmadik, nagyon fontos szempontot sajnos figyelmen kívül hagytak, ez pedig nem más, mint:
  • alakíthatóság és tapadóképesség

Egy ragasztó alakíthatóságát és tapadóképességét a hozzáadott értékes műgyanta mennyisége határozza meg. A tartós eredmény érdekében, a későbbi problémák, károk és a még nagyobb kiadások elkerülése miatt érdemes a fokozott terhelhetőségű, alakítható vagy jól alakítható S1 és S2 osztályú ragasztókat választani. Ezek a ragasztók ugyanis képesek az aljzat bizonyos mértékű mozgásait ellensúlyozni. Ha ilyen ragasztót használunk, elkerüljük, hogy a megszilárdult ragasztóágy túl merev legyen, és hogy a hőmérsékletingadozásból származó mozgáskülönbségek miatt repedések keletkezzenek a burkolaton. Ilyen ragasztót érdemes választani úszómedencék, fürdőszobák, zuhanyzók, fűtött padlók, gipszkartonok vagy faaljzatok burkolásakor is.

A kenhető vízszigetelés
Ezt a részt is gyakran kihagyják felújításkor, kivitelezéskor. A kenhető vagy alternatív szigetelés mindig közvetlenül a kerámiaburkolatok alatt helyezkedik el, ezért a teljes épületszerkezetet védik. Az ilyen szigetelőrendszerek hosszú távon garantálják a víz elleni védelmet, ugyanis alapvető tulajdonságuk, hogy rugalmasak, vagyis repedésáthidaló képességgel rendelkeznek. A szigetelés alatti aljzatokban keletkező kisebb repedések így nem jelentkeznek a szigetelés felületén, vagyis védik a szerkezetet a víztől.

A MAPELASTIC olyan kenhető szigetelés, amely világszerte már többszázezer négyzetméternyi felületen bizonyított, de bármelyik kenhető szigetelés mellett is dönt, a kialakításnál nagyon fontos a szigetelőréteg folytonossága is, a sarkokban, a fal és a padló csatlakozásánál. Természetesen erre is van megoldás: a MAPEBAND termékcsalád tagjai.

Arra is fontos figyelni, hogy hagyjunk mozgási hézagokat a feszültségek csökkentésére az aljzatban és a burkolatban is, mert ezek biztosítják a szerkezeti elemek szabad mozgását. Csak három szabályt kell megjegyezni:

  • a mozgási hézagok szélessége beltéri padlókon legalább 5, teraszokon legalább 10 mm legyen
  • a beltéri padlókon legfeljebb 35, teraszokon 9 -16 négyzetméternyi területet fogjanak körbe
  • a mozgási hézagokat soha ne zárjuk le mereven, használjunk rugalmas hézagkitöltő anyagokat (akril, szilikon, poliuretán hézagkitöltő anyagok) vagy fém, műanyag záróprofilokat.

Ha kérdése lenne, vagy szeretne hosszan tartó, évekig tökéletes teraszt, olvassa el INGYENES segítségünket, A tartós burkolat  titka c. kiadványunkat, melyet www.burkolatragaszto.hu/tartos-burkolat linken letölthet.

Mapei – Már elsőre véglegesen