A Szövetség két iskolát segített tavaly óta

Az Iskolamosdó Felújítási Program segítségével 2018-ban is lehetőséget kapott több vidéki, hátrányos helyzetű kisiskola, hogy felújíthassa elavult vizesblokkjait, és higiénikus, korszerű körülményeket teremtsen a gyermekeknek a tisztálkodáshoz. A Programban – immár második alkalommal – ebben az évben is részt vállalat támogatóként a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége.

 

Az immár 4 éve futó Iskolamosdó Felújítási Program nem segíthetett volna hozzá eddig több, mint 3000 vidéki kisdiákot, hogy megfelelő, civilizált és higiéinás körülmények között tisztálkodhassanak, ha nem támogatja az alapító szándékát nagyvonalú adományokkal a vállalkozói szféra tucatnyi képviselője, valamint olyan országos szervezetek, mint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Az MGYOSZ azzal, hogy 2017-ben csatlakozott a programhoz és eddig már két tanintézményt (tavaly a Bagamér-Kokad Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát idén pedig a Kántor Mihály Általános Iskola Révleányvári Tagintézményét) is segített azzal, hogy a mosdófelújítási munkálatok szakipari költségeit fedezte, nem csupán saját támogató szándékát fejezte ki a gyermekek felé, hanem egy teljes gazdasági ágazat képviselőjeként sok ezer vállalkozás nevében tett gesztust az iskolák felé.

A sok ezer magyar vállalkozás és ezen keresztül több mint 1,2 millió munkavállaló érdekeit képviselő Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége mai formájában 1991 júniusa óta létezik, de története ennél sokkal régebben, még az 1869-es kiegyezést követően indult el, amikor újjá alakult az Országos Iparegyesület azzal a céllal, hogy ellása a hazai ipar társadalmi érdekképviseletét. Az azóta elmúlt 151 évben számtalan változáson ment át ez az érdekképviseleti tömörülés, ám célja, amelyet kezdetben a magyar gyáripar „összérdekeinek erélyes és nyomatékos képviselete”-ként fogalmaztak meg az alapítók, mindvégig változatlan maradt, és ma is meghatározó vezérelve a Szövetség tevékenységének.

Még a hosszú, második világháborút követő több mint négy évtizedes kényszerű szünet sem tudott ezen változtatni, és amint lehetőség nyílt az rá, a Szövetség friss lendülettel, de a hagyományokat örző meggyőződéssel és küldetéstudattal újra kezdte munkáját az első szabad választások után Munkaadók és Gyáriparosok Szövetség név alatt, majd 1991 júniusában MGYOSZ-ként végleges önállóságát is deklarálta. Mai formáját 1998. július 23-án nyerte el, amikor a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége egyesült a Magyar Munkaadói Szövetséggel, azzal a céllal, hogy a gazdasági és munkaadói érdekek megvalósulását elősegítő érdekérvényesítő szerepet töltsön be és megteremtse egyúttal a Magyarországon működő tőke képviseletét is.

Az MGYOSZ ma összesen 48 szakmai- és ágazati szövetséget és 15 területi tagszervezetet tömörít magába, tagvállalatainál pedig a versenyszférában mintegy 1,2 millió foglalkoztatott dolgozik – ezzel a Szövetség a hazai érdekképviseleti szervek közül az egyik legnagyobb súlyú.

Az Európai Uniós csatlakozást követően 2005. január 1-től az MGYOSZ teljes jogú tagságot nyert el az európai munkáltatói szervezetben, az BUSINESSEUROPE -ban, így szociális partnerként európai szinten is képviseli és védi a magyar nagy- és közepes vállalatok érdekeit. A minél hatékonyabb lobbitevékenység érdekében a magyar munkáltatói szervezetek közül egyedül tart fenn önálló képviseletet Brüsszelben 2002 óta.