Mind tisztában vagyunk a kézmosás fontosságával, de talán a helyes technikáját már jóval kevesebben ismerjük. Fontosnak számít például a víz hőmérséklete, vagy hogy milyen szappant használunk? De az is lényeges lehet, hogy mennyi ideig mossuk a kezünket.

 

A kézmosás az egyik lehatékonyabb módja, hogy távol tartsuk a fertőzéseket és baktériumokat. Viszont, csak akkor válik be, ha tényleg helyesen és nem elsietve alkalmazzuk a kézmosás technikáját.

Az, ha csak folyó víz alá tartjuk, esetleg egyszer-kétszer összedörzsöljük kezünket, sőt talán még a szappan használatáról is elfeledkezünk – nem meglepő módon -kevésbé hatékony. Ezért fontos tudni, hogyan mossunk jól kezet.

A megfelelő kézmosás lépései a következők.

1.Folyó víz alatt nedvesítsük be a kezünket, és ne feledkezzünk meg a szappanról sem.Habosítsuk fel a szappant a tenyerünkben!

2.  Jó alaposan, minimum 20 másodpercig dörzsöljük át a kezünket! Ne csak a tenyerünkre fókuszáljunk, mossuk meg az ujjak közötti területet és a körömágyak környékét is, illetve a kéz hátát is.

3.Majd öblítsük le a kezünket folyóvíz alatt!

4. Végül tiszta törölközővel szárítsuk meg alaposan.

Meleg vagy hideg víz?

Persze jobb érzés meleg, vagy langyos vízben kezet mosni, de ha a hatékonyságot nézzük, teljesen mindegy a víz hideg vagy meleg - az a fontos, hogy a kézmosás legalább 20 másodpercig tartson. Professzor Donald Schaffner szerint a kutatás eredménye az energiatakarékosság miatt fontos, hiszen, ha meleg víz helyett hideget használunk, azzal energiát spórolunk. A kutatás eredményeit már kritizálták szakértők, mondván, melegebb vízzel a szappan tisztító hatása jobb.

Használjunk antibakteriális összetevőt is tartalmazó szappant?

A hagyományos szappan is tökéletesen megfelel! Az antibakteriális készítményt is tartalmazó szappannak a szakemberek szerint több hátránya van, mint előnye, többek között például túlságosan kiszáríthatja a bőrt, és felboríthatja a bőr érzékeny mikroba-egyensúlyát. Emellett hamis biztonságérzetet adhat: ha antibakteriális összetevővel kiegészített szappant használ valaki, könnyen úgy gondolhatja, hogy ezzel spórolhat a kézmosással töltött időn vagy az alaposságon. A legjobb választás a naturális összetevőkből készült szappanok lehetnek.

Ha éppen nincs lehetőségünk a kézmosásra, akkor alkoholos kézfertőtlenítőt használjunk a kezünk megtisztítására.