A Schneider Electric visszatérő támogatója az Iskolamosdó Felújítási Programnak, mely során a felújított vizesblokkok elektromos biztonságáról és energiahatékonyságáról gondoskodnak az esztétikát is szem előtt tartva. Hargita Péterrel, a Schneider Electric Magyarország marketing igazgatójával a felújításról, funkcionalitás kontra dizájnról, valamint okos megoldásokról beszélgettünk.

 

Miért érezték fontosnak, hogy támogassák az Iskolamosdó Felújítási Programot?

A Schneider Electric már harmadik alkalommal állt az Iskolamosdó Felújítási Program mellé. Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, ahol oktatási intézményeket támogathatunk: a szakmai együttműködések keretében tudásunkat, tapasztalatainkat oszthatjuk meg, emellett pedig olyan projektekben is boldogan részt veszünk, amikor például egy iskola épületének megújításában segíthetünk, különös tekintettel az elektromos biztonságra és az energiahatékonyságra.

                                                                                                                                          A Schneider Electric magas minőségű termékeiről ismert. Melyeket bocsátották az iskolák rendelkezésére?

Kapcsolókat, gyermekvédelemmel ellátott csatlakozóaljzatokat (ASFORA), IP44 védettségű lámpatesteket, RESI9 kismegszakítókat és áram-védőkapcsolókat, az energiahatékonyság érdekében mozgásérzékelőket (MERTEN ARGUS), valamint a szereléshez szükséges kiegészítőket, azaz vezetékösszekötőket, rézvezetékeket, gégecsöveket és szerelvénydobozokat.

Ha nem egy iskolában, hanem egy lakásban gondolkodunk: milyen szempontokra ügyeljünk a kapcsolók kiválasztásánál?

Építkezéskor vagy felújításkor általában a lakásban, épületben található kapcsolókra és dugaljakra nem fordítunk túl nagy figyelmet, pedig ezek nagyon fontos részei az otthonunknak. Ma már széles a választék mind stílusban, mind színben vagy éppen felületben. Elég egy ütős választás, és máris izgalmassá és egyedivé varázsolhatjuk az enteriőrt. Nem mellékes szempont, hogy a szerelvények nem csak az egyedi stílus kialakításában lehetnek segítségünkre, hanem olyan funkciókkal is rendelkeznek már, amelyek a kényelmünket szolgálják.

Fontos-e, hogy harmonizáljon a környezettel egy kapcsoló vagy a funkcionalitás a fő szempont? Van-e közös nevező/megoldás e téren a Schneider Electricnél?

Ma már megannyi lehetőségünk van, hogy egyedi stílust adjunk otthonunknak vagy éppen egy iskolai környezetnek, és ebben segítséget nyújthat a Schneider Electric új Sedna kapcsolócsaládja is. Az új Sedna formavilágában is különleges, emellett a fát, üveget, fémet és követ imitáló termékek több színben kaphatók, egyedi ízlés szerint összeállíthatjuk őket, ugyanis bármelyik betét bármelyik kerettel kombinálható. Figyeltünk arra, hogy élethűek legyenek a termékek, ami a látvány mellett abban is megnyilvánul, hogy tapintásra a felületük teljesen hasonló az eredeti alapanyaghoz. A variálhatóság, a minőségi kivitelezés, a kedvező ár/érték arány mellett az új Sedna nagy előnye még az egyszerű és könnyű szerelhetősége: függőlegesen és vízszintesen is sorolhatók a szerelvények, és lehetőség van arra is, hogy a fal esetleges egyenetlenségeit kiegyenlítsék a szereléskor.

Az okosotthonok sokak számára még mindig a tudományos-fantasztikus kategóriába sorolhatók, pedig ez már a valóság. Mit tart a legfontosabbnak az otthon-automatizálás terén?

A biztonság a legfontosabb egy otthon kialakításánál, emiatt – a hazánkban érvényes szabványok és rendelkezések értelmében – minden otthoni elosztószekrényben lennie kell egy úgynevezett áram-védőkapcsolónak (fi relé, ÁVK, hibaáram-védőkapcsoló stb.), amely már rendkívül kis mennyiségű, emberen keresztül átfolyó áramot is érzékel, és még a baleset bekövetkezte előtt lekapcsolja a hibás áramkört. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy ellenőrizze az elosztószekrényét, beszéljen villanyszerelő szakemberrel és keresse partnereinknél például a Resi9 áram-védőkapcsolót, amellyel biztonságban tudhatja családját. Egy másik fontos biztonsági termék, melynek beszerelésével sok felesleges bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, az a túlfeszültség-korlátozó készülék. Ez már kis mértékű feszültségszint-emelkedés esetén működésbe lép és lekorlátozza a hálózat, valamint az érzékeny készülékek (TV, házimozi, számítógép, DVD lejátszó, kazán, bojler, riasztórendszer stb.) számára veszélyes feszültségszintet a normális értékre. Ha villámlás okozta ezt a szintemelkedést, akkor a keletkező villámáramot biztonságosan elvezeti a földelés felé, így megakadályozza azt, hogy ezek a nagyértékű áramok az érzékeny készülékeken keresztülfolyjanak.

Milyen termékcsoportokat forgalmaznak az okoskapcsolók, otthon-automatizálás és a világításvezérlés körében?

A már említett Sedna Design és Sedna Elements kapcsolócsaládok a Wiser okosotthon-rendszerrel alkotnak nyerő párost: biztonság, kényelem és dizájn egy rendszer segítségével. Egy okosotthon másik legfontosabb tulajdonsága, hogy energiahatékony, melyet különböző készülékek alkalmazásával tudunk elérni. Ilyenek lehet például az Argus mozgásérzékelők, melyeket kül- és beltéren egyaránt telepíthetünk, a Resi9 távvezérelt dimmerek, melyekkel a fényerőt szabályozhatjuk, és a Resi9 időrelék, melyek társasházak lépcsőházainak világítását szabályozhatják.