Szakértővel támadunk a veszélyes szörny ellen

A penész még a legtisztább lakásban is felütheti a fejét. Szakembert kértünk, hogy segítsen tenni ellene!

A penész, amely amellett, hogy csúnya, veszélyes is, megjelenhet a falakon, a ruhaneműkön, szigeteléseknél és lakberendezési tárgyakon, de leggyakrabban a fürdőszobában találkozhatunk vele. Jellegzetes színe és szaga még a legszebb otthont is elcsúfíthatja. A penész nemcsak esztétikai kérdés, okozója lehet számos betegségnek, például az allergiás eredetű szénanáthának és asztmának. A penésznek olyan melléktermékei is lehetnek, melyek erőteljesen irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is, még akkor is, ha egyébként nem vagyunk allergiásak. Emellett a penész fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit is.

 

Szellőztetés és szárazság

Az iskolai mosdófelújítást alapozókkal, ragasztó és egyéb segédanyagokkal támogató Mapei Kft. műszaki szakértője, Fábián Zoltán szerint a penész nemcsak azokat „keresi fel”, akik nem tartják tisztán a fürdőszobát. A penészgomba spórája mindenütt jelen van és megtelepszik a nyirkos, nedves, porózus felületen. „Nagyon sokat segít a higiénia és a gyakori takarítás, de még fontosabb, hogy biztosítsuk a szellőzést és szárazon tartsuk a felületeket.” – mondja a szakértő. „A penészgombák elszaporodásához nem csak alkalmankénti, hanem tartós nedvesség, vagy folyamatos 75 százalék fölötti páratartalom szükséges, ez ellen kell tennünk. Bár a fürdőszoba alapvetően nedves-párás helység, ha sokat szellőztetünk, vagy többször nyitva hagyjuk az ajtót és használat vagy takarítás után szárazra töröljük a felületeket, sokat tehetünk a penészgomba távoltartása érdekében.”

Jó minőségű, szakszerűen felvitt építőanyagok

Leggyakrabban a burkolóanyagok közötti fugákban és a sarkokban illesztésekben használt rugalmas hézagkitöltők mentén jelenik meg a penészgomba, ezért ha fürdőszoba felújításba kezdünk, ezekből érdemes jó minőségű, penészesedést gátló, vízlepergetést segítő anyagokat választani. „Ezek az anyagok rendkívül tartósak, egy jól beépített sima felületű, a sarkokban is jól illeszkedő szilikon hézagkitöltő 5-8 évig, a fugázó anyagok pedig akár évtizedekig is megtartják minőségüket. A Mapei új fejlesztéseinél nagyon figyelünk a vízlepergető és a penészedést gátló tulajdonságokra is.”- mondja Fábián Zoltán. Egy vegyszeres súroláson sokszor átesett, öregedő fugázó anyag esetében sokkal nehezebb távol tartani a nem kívánt penészgombákat, de azért ebben a versenyben is jó pozícióból indulunk, ha mindig igyekszünk szárazon tartani a fürdőszobai felületeket.

Öblítsük és szárítsuk

A fugázók és szilikonok tisztítása az egyik legnagyobb mumus a háziasszonyok számára. Sokan vetnek be csodaszereket vagy kutatják fel a világ legdurvább súrolókeféjét, hogy a kényes pontokat tisztán, a penészgombát pedig távol tartsák. A műszaki szakember szerint erre semmi szükség: „Általános háztartási tisztítószerekkel a fugázók és a szilikonos hézagkitöltők a fürdőszoba többi részével együtt nagyon jól tisztíthatók. Nem kell semmiféle extra furmányosságra gondolni, a rendeltetésszerűen használt bolti szerek kiválóan megfelelnek a célra.” – mondta Fábián Zoltán, aki hozzátette, hogy olyan házi szerek, mint a mosó szóda vagy az ecet is nagyon hatékonyak a tisztításban. „Nagyon fontos viszont, hogy használat után öblítsük le a vegyszereket, hogy a szükségesnél tovább ne maradjanak a felületen, a végén pedig töröljük szárazra a megtisztított részeket.” Fábián Zoltán, a Mapei Kft. műszaki szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy ha erős színű fugázó anyagot tisztítanánk, a vegyszereket mindig próbáljuk ki először egy kevésbé látványos helyen, nehogy rongálja az építőanyag színét. Súrolni, dörzsölni csak extra szennyeződés esetén kell az elemeket, a szakértő szerint erre folyamatos tisztítás mellett nincs szükség.

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebook-on is!