Mint tudjuk, dédszüleink idejében nem voltak olyan tisztítószerek, mint manapság. melyek igen hatásosak a kosszal és szennyeződésekkel szemben, de bőrünkre és szervezetünkre kevésbé. Bemutatunk nektek egy régi, de hatásos ‘tisztítószert’, ez pedig a citrom. Nem csak fogyasztásra alkalmas és jótékony hatású, de rendkívül jól helytáll otthonunk tisztává varázslásában is. Íme néhány tipp.: -Fertőtlenítő hatás. A citrom leve baktériumölő hatású a savassága miatt. A kifacsart citrom levét néhány percig hagyjuk a megtisztítandó felületen, majd vizes ronggyal töröljük át.

 

-Szagtalanító hatás. A hűtőszekrény könnyen átveheti bizonyos ételek szagát, ami igen kellemetlen tud lenni, például a hal esetében. Ennek orvoslása végett, vágjuk félbe a citromot és helyezzük a hűtőbe, nagyobb hatékonyság elérése érdekében citromlével ki is takaríthatjuk a hűtőt belülről. Az elhelyezett citromoknak kis időn belül jelentkezik szagtalanító hatása. Emellett szobába is helyezhetünk citromkarikákat, mely frissíti a levegőt és rakhatunk hozzá egy kevés szódabikarbónát is, mely felerősíti hatását.

-Vízkőoldó hatás. A szódabikarbónás citromlé jól eltávolítja a vízkövet is a problémás felületekről. Kisebb felületen egy fogkefével vagy kisebb kefével dörzsöljük át, hagyjuk kicsit rajta, majd mossuk le vízzel.

-Penészölő hatás. A penészes fal sok problémát tud okozni, de ha időben észrevesszük és kezelésbe vesszük egy kis citromlével, megelőzhetjük kialakulását és nagy mértékben azt is eltávolítja, ami kialakulóban volt.

Ezek mellett kiválóan hat a konyhai eszközök, ablakok és foltok tisztításánál is.

Egyszerű, de nagyon praktikus, megéri kipróbálni! ;)