Nagyon népszerűek az edzőtermi vagy szabadtéri sportok, arra azonban már valószínűleg kevesen gondolnak, hogy nem csak a sérülésveszélyre kell vigyázni, hanem a fertőzések, kórokozók ellen is megelőző intézkedésekre van szükség.

 

A nagyvárosokban, ahol nincs mód arra, hogy munka után még kijussunk  zöld területetre, ahol a szabadban sportolhatunk, értelemszerűen rengetegen választják az edzőtermek szolgáltatásait. S mivel ezeken a helyeken nagyon sokan megfordulnak, a fertőzések lehetősége is megnő, hiába van a lehető legnagyobb tisztaság egy-egy fitness-teremben. Egy amerikai kutatás például a leggyakrabban használt eszközök, futópadok, szobabiciklik, súlyzók fogantyúin, korlátjain jelentős mennyiségű baktériumot talált. Persze van mód arra, hogy magunk is védekezzünk a fertőzések ellen!

Vigyünk magunkkal fertőtlenítő kendőt, és edzés előtt töröljük át vele a korlátokat – erre a Domestos praktikusan visszazárható higiéniai kendője is jó megoldás lehet. A fekvőpadokra csak úgy feküdjünk, hogy előtte a saját törölközőnket ráterítjük! Fontos, hogy edzés közben lehetőleg ne érjünk az arcunkhoz, kifejezetten ügyelve a szánk környékére – különben a kezünkre rákerülő baktériumok így könnyen bekerülhetnek a szervezünkbe. Edzés után nem elég, ha csak lemossuk magunkat, alapos, szappanos zuhanyra van szükség!

Ugyanakkor még mindig vihetünk haza baktériumokat, vírusokat az edzőtermi ruhánkon. Hazaérve ezt minél előbb mossuk ki. Jó tudni, hogy a legtöbb sportruhát 30 fok felett nem lehet mosni, a vasalás, a vegytisztítás és a fehérítés a sportruházat esetében szintén nem alkalmazható. Mosópor helyett használjunk folyékony mosószert, a szemcsés szer ugyanis lerakódhat a speciális szálak közé, és így hamar használhatatlanná válik. Ha állítható a mosógépen a centrifugáló sebesség, célszerű minél alacsonyabb fordulatszámot választani.

S még egy praktikus ötlet: a sportruhákat nem csak edzés után kell kimosni, hanem már rögtön a vásárlást követően. Ha arra gondolnánk, nem is lehet piszkos, hiszen most vettük meg a boltban, jusson eszünkbe: nem tudhatjuk, ki próbálta fel előttünk…