Itt a nyár, egyre többen keresik fel a strandokat. Talán nem is gondolnánk, hogy milyen sok veszély les ránk: nem csak a leégéstől kell tartani, hanem a fertőzésektől is. De némi odafigyeléssel megoldható, hogy csak a szép emlékek maradjanak meg a strandolásról.

 

A szakemberek szerint az egyik legalapvetőbb, hogy semmilyen sérüléssel ne menjünk strandra. A bőrünk a szervezetünk legelső védelmi vonala, ha ez eleve sérült, értelemszerűen könnyen bejuthatnak a kórokozók. Baktérium okozta megbetegedés, de akár gombás fertőzés is rendkívül könnyen elkapható ilyen módon.

Ha kiépített strandra megyünk, a víz értelemszerűen tiszta, klórozott, folyamatosan ellenőrzött, azonban a napozórész, a zuhanyzók már több figyelmet kívánnak tőlünk is. A medencék használata előtt a legtöbb helyen kötelező a zuhany, erre mindenképp saját papucsban kerítsünk sort, így a talpunk, bőrünk nem érintkezik a csempével. Tartsuk észben: nem tudhatjuk, előttünk ki használta a zuhanyzót… A strandok mosdóhelyiségeit elvileg folyamatosan takarítják, de nem árthat, ha mi is teszünk óvintézkedéseket használat előtt, ehhez jó szolgálatot nyújthat a Domestos higiénikus törlőkendője, ami visszazárható, és pillanatok alatt áttörölhetjük vele a kritikusnak vélt helyeket.

Ha végeztünk a strandolással, alaposan zuhanyozzunk le, fürödjünk meg szappannal, tusfürdővel, hiszen a testen megtapadó kórokozóktól így tudunk megszabadulni. Az alapos hajmosás szintén nem csak szépészeti okokból szükséges.  

Az otthoni, tiszta fürdőszobában nem feltétlenül szükséges minden használat után kimosni a törölközőt, a strandról hazatérve azonban ezt ne felejtsük el. Használjunk minél magasabb, akár 60-90 fokos mosóprogramot, ami még nem károsítja az anyagot, de a kórokozók ellen hatásos.

Ennél nehezebb a helyzet a fürdőruhákkal: a legtöbbet eleve nem lehet gépben mosni, a hölgyek egyes darabjait, például a merevítőrészt tönkreteheti a gépi mosás, viszont ha mégis a emellett döntünk, tegyük külön zsákba, és kímélő programon mossuk. Ugyanakkor az alapos kézi mosás is megfelelő: pár perces áztatás után kézi mosószerrel, óvatosan nyomogatva tisztítsuk meg a fürdőruhát, hogy a legközelebbi alkalommal is tisztán vehessük fel.