Minden anya biztonságos helyen akarja tudni a gyerekét

Iskolai élményeink egy életre meghatározóak, de könnyen fakulnak. Akár egy csúnya olajfesték elronthatja az összképet. A penészleki iskolában idén végre tiszta színben pompázó élmények fogadják a diákokat.

 

Alig pár nap és kezdődik a tanév. Van, akinek az első, van, akinek a sokadik és lesz, akinek az utolsó. A tanévkezdet nemcsak a diákoknak, de a szülőknek is sok változást hoz. Az iskolai mosdó felújítási programban részt vevő iskolák diákjainak biztos, hogy emlékezetes lesz az idei tanévkezdés. A napokon belül elkészülő vadonatúj mellékhelyiségek nemcsak mindennapi higiéniájuk megteremtésében, de későbbi sulis emlékeik megszépítésében is óriási előrelépést jelentenek.

Talán elcsépelt hétköznapi bölcsesség, de iskolás éveink emlékei nemcsak sokáig velünk maradnak, de sokszor még felnőtt életünkben is meghatározóak. Persze a rossz emlékek nagy része idő múlásával megszépül, és amikor ezekben a napokban már saját gyerekeinket készítjük fel az új tanévre, inkább az jár a fejünkben, mit tehetünk azért, hogy suli végén nekik biztosan a pozitív irányba billenjen a mérleg nyelve. Mert ha tanulni nem is tudunk helyettük, azért van, amin lehet segíteni.

Végignézve az iskolamosdó felújítási programban részt vevő iskolák korábbi fotóit, arra kell gondolnunk, nem őrizhet szép emléket és nem indulhat pozitív tapasztalatokkal az életben az, aki ilyen körülmények közé kényszerülve próbálja magába szívni a tudás alapozó morzsáit. Használhatatlan WC-k, vízköves és „köhögő” mosdók, töredezett padló, betört ablak és ronda olajfestékkel lekent falak. Így néztek ki a felújításra szánt iskolák mellékhelyiségei. A gyerekek inkább igyekeztek „úgy intézni”, hogy a lábukat se kelljen betenni a mosdóba. Mondták, lehet ilyen körülmények között normálisan tanulni és később kellemes sulis emlékeket idézni? Biztosan nem.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézményében például a korábbi mosdó afféle „mumus” volt, a gyerekek mesélték, hogy inkább nem ittak napközben azért, hogy kibírják hazáig és ne kelljen használniuk az iskolai WC-t. Nemcsak az volt a baj, hogy rosszul vagy sehogy sem működött a mellékhelyiség, hanem hogy az évtizedekkel ezelőtt lerakott padló és a „már arra sem emlékszünk, hogy mikor” olajfestékkel lekent falak rettenetes látványukkal is riasztották a kisdiákokat. Ezeket a régi, elavult és tönkrement burkolatokat lehetetlenség volt megtisztítani, képtelenség volt a higiéniai alapkövetelményeknek megfelelő mellékhelyiségeket biztosítani a gyerekek számára. Amikor a diákok megtudták, hogy megszépül a mosdó, az első kérdésük az volt, hogy „akkor ugye lesz csempe is”.

A program egyik támogatója, a Zalakerámia jóvoltából vadonatúj modern és higiénikus csempe és padlólapok kerültek az iskola mellékhelyiségeibe. A Zalakerámia a fejlesztésekben élen járva, az évtizedek alatt folyamatosan bővítette portfólióját, melynek alapja az egyediségre, kreativitásra törekvés, ahol a színek és formák ötletes variációjával bármilyen hatás elérhető. Nem véletlen, hogy a penészleki iskola vezetője, Hajdú Henrietta szerint a mosdónak csodájára járnak majd a környéken. „Nagyon hamar el fog tűnni a korábbi zöld olajfestéknek még az emléke is. Zöldes árnyalatú, márványos csempéket és gyönyörű járólapot kaptunk. A lányoknál betettek még egy rózsaszín, a fiúknál pedig egy világoskék csempesort is díszítésnek, tényleg nagyon szép lett, szerintem nagyon fog tetszeni a gyerekeknek. Bevallom őszintén, mi már attól nagyon boldogok lettünk volna, ha minden működik, ha kapunk egy új WC csészét és csapokat, de látva, hogy ilyen gyönyörű lett minden, eláll a szavunk.”

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebook-on!