Ha egy irodában dolgozunk, naivan azt gondolhatjuk, milyen tiszta és higiénikus környezetben végezzük a munkánkat. Ez azonban tévedés, hiszen körülöttünk rengeteg baktérium hemzseg. Megmutatjuk, hol is van a legnagyobb veszély, de azt is, mit tehetünk saját egészségünk védelmében!

 

Kutatások igazolják, hogy egy átlagos irodai íróasztal akár százszor piszkosabb lehet, mint egy otthoni konyhaasztal, sőt még egy rendszeresen tisztított, fertőtlenített WC is nagyságrendekkel higiénikusabb, mint egy irodai munkaállomás. 

Mi ennek az oka?

Természetesen főként a dolgozó. Elvétve fordul elő, hogy az utcáról érkező kolléga kezet mos, mielőtt a gépéhez ül – megdöbbentő, de ez még a mosdóból visszaérkezéskor sem mindig történik meg. Volt olyan felmérés, amelyben a dolgozók több mint 30 százaléka bevallotta, nem mos kezet a WC-használat után.

Sokan az íróasztaluknál fogyasztják el az ebédet, uzsonnát, a morzsák pedig a billentyűzetbe potyognak. Ennek fényében nem meglepő, hogy egy átlagos munkahelyi klaviatúra akár 16 millió kórokozót is rejthet. De nem sokkal jobb a helyzet a monitor vagy az egér terén sem. Ha pedig munka közben az arcunkhoz, szánkhoz nyúlunk, könnyen be is kerülnek a kórokozók a szervezetünkbe.

De mit is tehetünk ez ellen? 

Az első és legfontosabb: tartsunk rendet! Így a takarítás is sokkal könnyebb lesz, hiszen nem egy halom papír között kell tisztogatni. Rendszeresen, legalább két naponta használjunk irodai fertőtlenítőszert, az asztal, a számítógép, az egér is kerüljön be a tisztítandó körbe. Lehetőleg soha ne együnk az asztalnál, ezzel nemcsak magunk számára teremtünk higiénikusabb környezetet, hanem kollégáink részére is. S végül, de nem utolsó sorban: a rendszeres, alapos kézmosás a munkahelyeken is elengedhetetlen.