Manapság már rengetek illatszert, kencét, fertőtlenítőt használhatsz kezed és tested tisztán tartására. A nagy bőségnek köszönhetően egyre ritkábban találkozhatsz a háztartásokban klasszikus szappannal, inkább a folyékony verziója van jelen. Márpedig egy finom, illatos szappannak nincs mása! Nézzük, hogy terjedt el a legősibb tisztálkodási szer a világban és miért vannak még a mai napig szappanfanatikusok!

 

 

A szappan története több ezer évvel ezelőtt kezdődött. Plinus szerint már a germánok és a gallok is használták, jóllehet egészen más megfontolásból mint a mai emberek. Ők például a haj sárgítására alkalmazták, de az ókoriak például már mostak is vele, sőt Ebers papirusztekercseiből kiderül, hogy az egyiptomiak orvoslásra és a mumifikáláshoz is használták.

Az eltérő funkciók miatt több szappanfajta is kialakult a későbbi korokban, így van mosószappan, pipereszappan, borotvaszappan és kenőszappan is. Ezek ugyanazokból az alapanyagokból készültek, inkább csak az összetevők aránya és az adalékanyagok változtak. A mosószappanban inkább a faggyú dominál, a növényi zsiradék háttérbe szorul, lúgos kémhatású és sárgás színű. A pipereszappan 5-15%-ban növényi eredetű zsiradékot tartalmaz, jó minőségű, színes, illatos formában is előfordul. A borotvaszappan célja, hogy felpuhítsa az arcszőrzetet, gyorsan oldódik és sok habja van. A kenőszappant növényi olajokból gyártják és főként súroló- és mosószerként, illetve a növényvédő szerek kötőanyagként használják.

A szappan készítési folyamata összetett volt: a faggyús, zsíros állati részeket lúgkővel együtt főzték, így glicerin és nátriumsó keletkezett. Ehhez konyhasót adtak, minek hatására a szappan elvált az folyadéktól.

A szappan készítésében a 19. század hozott áttörést, ekkor már növényi olajat is használtak az elkészítéshez. Ez sokkal kellemesebb illatú, mint a faggyú, jobban habzik és az ára is kedvezőbb. Nagyüzemi gyártása William H. Lever nevéhez köthető, aki hamar meggazdagodott az emberek tisztaság iránti vágyán a XIX. század végén.

Ma már számtalan illatú, formájú és állagú, tisztálkodásra használatos szappan létezik, melyek egyre igényesebb minőséget képviselnek. A klasszikus verzió ugyan csak a „műkedvelőknél” fordul el, a folyékony azonban szinte minden intézményben és otthonban megtalálható.