A személyes higiénia alapjait a családban sajátítjuk el gyermekként, később viszont az óvodában, iskolában tapasztaltak is hatnak a higiénés szokásainkra. Gondolta volna, hogy a mosdóhelyiségek állapota is hatással van a higiénés szokásainkra? Egy közelmúltban, általános iskolákban végzett reprezentatív kutatás* kimutatta, hogyha a mosdóblokk rossz állapotban van, a többség a kézmosás elhagyása mellett dönt! Emiatt kiemelten fontos, hogy biztosítva legyenek a megfelelő körülmények az iskolákban, óvodákban. Ez segít a betegségek megelőzésben, a vírusok terjedésének megállításában is.

iskolai mosdófelújítás iskolai higiénia mosdófelújítás

 

Az Unilever, a Domestos márka gyártója vállalást tett arra, hogy 2020-ig világszerte 25 millió ember számára javítja a WC-használat körülményeit. A világ számos országa mellett így 2015. tavaszán hazánkban is elindulhatott a Tegyünk Együtt Az Iskolai Mosdók Higiéniájáért program. A program célja a helyes higiénés szokásokra való nevelés támogatása mellett az, hogy kistérségi iskolákat kapcsoljon be az akcióba. A támogatást elnyerő iskolák legtöbbjénél az elmúlt években - nem ritkán évtizedben - semmiféle felújításra nem jutott pénz, így a kezdeményezés társadalmi szerepvállalása is kiemelkedő. A program 2015-ben március 1-től május végéig tartott. Ez alatt minden, Magyarországon kiskereskedelmi forgalomban értékesített Domestos termék után 5 forintot fordított az Unilever az általános iskolai mosdók felújítására. Az akcióval közel 11 és fél millió forint gyűlt össze, így a 2015. szeptemberi iskolakezdéskor 5 kistérségi iskola felújított, korszerű mosdóhelyiségekkel várhatta vissza a diákokat. A támogatást elnyerő intézmények települései: Baksa, Szomor, Bucsa, Szentpéterúr, Maroslele - ez utóbbi iskoláért a pár ezer fős település apraja-nagyja megmozdult, és a támogatást egy az Index.hu-n futó szavazáson nyerték el. A szavazásba a helyi sajtót és rádiót is bevonták, így térségi összefogással a győztesek közé juttatták a Csongrád megyei iskolát, melyre még Ausztráliából és Dél-Koreából is érkeztek voksok. A 2015-ös eredményekről ITT olvashat.

2016-ban a kezdeményezés folytatódik! Idén is 5 forinttal járulhatnak hozzá minden Domestos termék megvásárlásával az iskolai mosdófelújításhoz február 1 - április 30. között. A programban szereplő iskolákról, térségekről ITT tájékozódhat és SZAVAZHAT április 30-ig. Az országos összefogás ezúttal is fontos, hiszen idén is számos kistelepülés korszerűtlen, felújításra váró mosdóhelyisége várja, hogy méltóbb, tisztább, korszerűbb külsőt kapjanak. A három legtöbb szavazatot elnyerő iskola egy-egy mosdója mindenképpen felújításra kerül, de a befolyt adományösszeg függvényében remélhetően még több intézmény örülhet majd a modern, felújított mosdóhelyiségnek.

Önön is múlik, hogy végül melyik iskolák kapják a támogatást! Vásárlásával is hozzájárulhat a felújításra fordított összeghez, de a domestos.hu honlapon szavazhat is valamelyik iskolára! Minden 5 forint fontos és minden voks számít! Legyen ez idén is közös ügyünk! Vigye hírét a programnak, hogy idén szeptemberre minél több iskola mosdóhelyisége újulhasson meg.

Tegyünk együtt az iskolai mosdók higiéniájáért!

Itt mutatjuk a szavazás jelenlegi állását, ez a sorrend még nem végleges, április 30-ig változhat!

iskolai mosdófelújítás iskolai higiénia mosdófelújítás

* Reprezentatív kutatást végzett az iskolás gyerekek tisztálkodási és higiéniai szokásairól az Domestos gyártója, az Unilever megbízásából a Kutatópont. A kutatás a magyarországi általános iskolák 1-8. osztályába járó tanulók ismeretét és véleményét vizsgálta a személyes és közvetlen környezetüket érintő higiéniás kérdésekről.