Tudta, hogy az utóbbi hónapok takarításaival, nemcsak saját környezetét tette szebbé, hanem iskolásoknak is segített?

 

Nehéz helyzetű, hétköznapi problémákkal küzdő iskolát nem nehéz találni Magyarországon. Hol építészeti, hol működtetési gondok akadnak, van ahol a felszerelés, van ahol pedig az alapvető közművek hiányoznak vagy elavultak. Minden nehézséget egyik napról a másikra megoldani szinte lehetetlen. Jótettek sokaságával viszont elérhetjük, hogy olyan hétköznapi dolgok, mint a száraz és fűtött épület, a kényelmes és barátságos környezet és a megfelelő higiéniás körülmények előbb-utóbb minden gyermek számára biztosítva legyenek az iskolában.

Egy felmérés szerint a gyerekek jelentős része nem használja az iskolai mosdókat, mert visszataszítónak, gusztustalannak és néha félelmetesnek találja őket. Tudják, hogy a kézmosás, a torna, vagy a szabadtéri játék utáni tisztálkodás fontos és elengedhetetlen, de inkább elbliccelik, csak ne kelljen betenni a lábukat az omladozó vakolat, repedezett mosdókagyló és a vízköves csapok birodalmába. Jól tudjuk, a magas szintű oktatáshoz színvonalas környezetre van szükség, amelynek kiemelten fontos része a kényelmes, modern és tiszta „kiszolgálóhelységek” létrehozása. Gondoljunk csak bele: nehéz úgy figyelni az órán, ha közben szomjasak vagyunk, hiszen nem merünk eleget inni, nehogy használni kelljen a mosdót. Rosszabb esetben otthon kell maradnunk valamilyen ronda fertőzés miatt, amelyet amiatt szedtünk össze, mert nem mostunk kezet. Nagyon sok iskolában tarthatatlan állapotok uralkodnak, kellenek hát azok a bizonyos jótettek, hogy mielőbb megoldást találjunk a problémákra.

A jótettek sorát gyarapította idén is az Iskolai mosdófelújítási program, melynek keretében ezúttal is hátrányos helyzetű általános iskolák vizesblokkjai szépülhetnek, újulhatnak meg. Idén tíz, szociális helyzete alapján előzetesen kiválasztott iskola közül lehetett szavazni a legszimpatikusabbra. Az, hogy a tízből végül hány iskola mosdói újulnak meg, az a tisztítószert vásárló közönségen múlott. Három hónapon át idén is minden, Magyarországon, kiskereskedelmi forgalomban értékesített Domestos termék után 5 forint az akciónak jutott. A vásárlásoknak köszönhetően pedig összesen 13 637 635 forint gyűlt össze, ez három iskola mosdójának felújítására elegendő. Azonban ennél is több intézményben örülhetnek, mivel az akció partnerei még két iskola felújításának finanszírozását vállalták, így összesen az ország öt településén születnek újjá az iskolai mosdók.

A kampány nyitó sajtótájékoztatóján a program támogatói és a nyertes iskolák képviselői

Az Iskolai Mosdófelújítás 2016-os akciójának nyertesei:
Bács-Kiskun megyében a KT Bem József Általános Iskola Páhi Általános Iskolája, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nyírcsászári-Bátorliget-Terem-Nyírderzsi Általános Iskola,
Heves megyében a Rózsaszentmártoni Móra Ferenc Általános Iskola Bajza József Tagiskolája,
Somogyban a Gamási Általános Iskola és a
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézménye.
A program támogatói a Market Zrt., a Nők Lapja Café, a Zalakerámia, a Stiebel Elektron, a Mapei, a Geberit, a Trilak és az Új Ház Centrum, valamint az SCA, a Sanex Pro Kft. és az Ökumenikus Segélyszervezet.

Aranyi László, a Domestos márka kategória menedzsere és az egyik nyertes iskola, a KT Bem József Általános Iskola Páhi Általános Iskolájának intézményvezetője