Országszerte megkezdődtek a bontási munkák az Iskolamosdó Felújítási Program keretében, így a Békés megyei Csabacsűdön is.


 

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola mosdójában mondhatni történelmi állapotok uralkodtak egészen mostanáig. Hiszen az iskola a település első 1935-ben épült legrégebbi épülete, amelyet igyekeztek megóvni az utókor és a gyerekek számára. A több mint harminc éve történt átalakításakor itt helyezték el az intézmény mosdóhelységeit, mert a régi mellékhelységek egy külön épületben voltak, ahova jó és rossz időben is az udvaron keresztül vezetett az út. A mosdó áthelyezése volt az utolsó nagyobb korszerűsítés úgyhogy ezeket a mellékhelységeket nem volt könnyű tisztán tartani, a több évtizedes használat bizony jól látható nyomokat hagyott. 

Csabacsűdön az iskola két részből áll. A régi épület az úgynevezett „kisiskola” ahova az alsós diákok járnak egészen harmadikos korukig. Ezután mennek át a felsősök a “nagyiskolába” szó szerint, hiszen az épület az út túloldalán található. A kis és nagy iskolában tanítás után is számos program és elfoglaltság várja a vállalkozó szellemű gyerekeket. Az egész település nagyon büszke rá, hogy itt működik a környék legnépszerűbb citeracsoportja is. 

A mi iskolánkban történtek ugyan fejlesztések, de azok eddig sajnos nem érintették a mosdóhelységeket. Azok az elmúlt évtizedekben nem kerültek korszerűsítésre, ezért szörnyű állapotban voltak. Nem csak azért örömteli ennek a sok cégnek az összefogása, mert segítségükkel teljesen modern mosdót kapnak a lányok, a fiúk és a tanárok, hanem azért is, mert a modern mosdókat sokkal egyszerűbb lesz tisztán tartani.” - mondta el az intézmény igazgatója.

A megfelelő higiéniai és komfort feltételek biztosításában fog most segíteni a Domestos által elindított program. A legnépszerűbb tisztítószer gyártója a termékei árából öt forintot biztosított a felújítások finanszírozására. A kezdeményezéshez emellett még tíz olyan cég csatlakozott, akik a saját lehetőségeikhez képest hozzájárulnak az ország öt különböző helyszínén lévő iskola felújításához.