Szaktanácsok beltéri falfestéshez

Ha festésre készülünk, a legjobb, ha szakember tanácsát kérjük. Mi is ezt tettük és hogy megkönnyítsük a dolgukat, megosztjuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

A nyaralási szezonnak vége, de a jó idő még tart. Ha valamikor, hát most megfelelő az időpont a festéshez. De higgyék el, a folyamat során a legkönnyebb döntés lesz, amikor rászánják magukat a felújításra, a legnehezebb kérdések csak ezután jönnek.

Akár egy kis szoba, akár az egész lakás kifestésére vállalkozunk, mindent alaposan végig kell gondolnunk. Kell-e szakember, vagy inkább jöjjön a „do it yourself”? Szükség van-e alapozásra? Mennyi anyagot vegyünk? És a legfontosabb: milyen festéket válasszunk, ha szép, egészséges, higiénikus és tartós eredményt szeretnénk elérni?

Ahhoz, hogy jól válasszunk, meg kell ismernünk a festék felhozatalt. A kínálat bőséges, sőt laikus vásárlók számára szinte félelmetes, milyen sokféle festék közül választhatunk. A Domestos iskolai mosdó felújítás egyik főtámogatója, a festékanyagokat biztosító PPG Trilak szakembere, Horváth József szerint nekiállhatunk „csináld magad” módszerrel lakást festeni, de ebben az esetben is mindenképp kérjük ki szakember véleményét és tanácsát. Nagyon sokféle felület van és a hatalmas kínálatból nehéz segítség nélkül megtalálni a leginkább megfelelőt.

Nemcsak színüket, de összetételüket és tulajdonságaikat tekintve is van különbség a festékek között. Választhatunk diszperziós, mész alapú és szilikon festéket is lakásunk rendbehozatalához. A PPG Trilak szakembere felhívta a figyelmet mindegyiknek az előnyeit és a hátrányait is. Vegyük sorra őket!

  1. Mész alapú festékek

Az egyik legrégebbi festő anyag, amely önmagában is fertőtlenítő hatású, így nagyon sokat segíthet, ha szeretnénk megelőzni a penészgombák felbukkanását. Nagyon egészséges, környezetbarát és higiénikus. Előnye még, hogy ma már hengerelhető változatban gyártjuk Fresco mészfesték néven.

Mészfestéket viszont csak akkor alkalmazhatunk, ha a friss réteg alatt is ilyen típusú festék van. Diszperziós festékkel festett felületre, tapétára vagy gipszkartonra nem használható meszes alapú festék. Mészfestékből a fehér a legelterjedtebb, de léteznek pasztell árnyalatok is, erős színeket viszont nem lehet létrehozni.

  1. Diszperziós festék

A legelterjedtebb, legtöbbet használt festék. Nagyon széles a választék, matt és selyemfényű kategóriában is sokféle minőségi fokozatban létezik. Szinte bármilyen szín előállítható a színkeverésnek köszönhetően. A Trilak által forgalmazott Héra Prémium Színes beltéri falfestékből 50 féle színes festék és 6-7ezer kikeverhető színárnyalat létezik. Míg a mészfesték lúgos kémhatású a falon, addig a diszperziós teljesen semleges, tehát bármilyen alapú felületre kenhető. Tudni kell, hogy erre az anyagra a következő festésnél újra csak diszperziós festékkel lehet ráfesteni.

  1. Szilikon festék

A szilikon kötőanyagoknak az a jó tulajdonsága van, hogy nagyon jó páraáteresztő. Nem szabad összekeverni a tubusos szilikon tömítőanyaggal, csak a vízlepergető tulajdonsága hasonlít ahhoz. Homlokzatfestékek között a szilikon is megjelent már a Trilak kínálatában is, hőszigetelő, rendszerfelújító festékként ajánljuk, nagyon széles színválasztékban létezik és bármilyen felületre felvihető professzionális festék.

  1. Szilikát

Ez egy nagyon speciális festék, amelyeket elsősorban műemlék épületeknél olyan helyeken alkalmaznak, ahol rossz a szigetelése az épületnek és ahol nagyon fontos a falban lévő nedvesség kipárologtatása. Legtöbbször uszodákban vagy szállodák wellness részlegén használják. Ezt sem lehet gipszkartonra, vagy korábban diszperziós festékkel festett felületekre használni, de ez kevésbé szokásos lakások beltéri festésére.

Arra kérdésre, hogy mi a helyzet a „lélegző” festékekkel, a PPG Trilak szakembere a mosolyogva azt válaszolta: „Egyik festék sem lélegző, hiszen arra csak az élőlények képesek, a páraáteresztés a megfelelőbb megfogalmazás. Korábban bizonyos festékek nehezebben eresztették át a párát, így sokszor penész keletkezhetett. Ma már a legtöbb diszperziós festék esetében ez nem probléma, így nem fülled be, nem penészedik alatta a fal, ma már erre nagyon odafigyelnek a gyártók. De „lélegezni” sohasem fog.” – mondta Horváth József.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a praktikum és a tartósság mellett leggyakrabban a penészesedés gátlás és a moshatóság igénye merül fel, amikor valaki festéket keres. „Léteznek penész gátló adalékkal ellátott estékek, de tudni kell, hogy ezek nem megakadályozzák, hanem késleltetik a penész kialakulását. Nagyon jól működnek, de a legjobb, ha megkeressük, mitől alakult ki a penész és megszüntetjük a problémát. Mosható kategóriában ma már rengeteg féle festék létezik, a Héra márkából például akár a matt Héra Clean, akár Héra prémium selyemfényű változatban is több ezer színárnyalat áll rendelkezésre. Ezeket azokon a falszakaszokon érdemes használni, amelyek fokozott igénybevételnek vannak kitéve, ahol sokat járunk, de használják gyerekszobák fal felületeire is. Ezt használjuk közintézmények, iskolák folyosóira, használtunk ilyet az iskolai mosdófelújítás kapcsán is.” – mondta a PPG Trilak szakembere.

Ha tetszett a cikk, kövessen minket Facebook-on is!