Az Unilever akciója több mint 250 gyermek tisztálkodási körülményeit javította. 

2015 óta már negyedik alkalommal kerülhetett sor hátrányos helyzetű kisiskolák mosdóinak teljes felújítására az Unilever Magyarország Kft. Domestos Iskolamosdó Felújítási Programjának jóvoltából. A számos támogató segítségvel megvalósult kezdeményezés idén négy tanintézményben tett lehetővé modern, kulturált és ragyogóan tiszta higiéniás körülményeket összesen 250 kisdiák számára.

 

 

atadok revleanyvari kantor mihaly altalanos iskola hercegkuti gyongyszem altalanos iskola iskolamosdo felujitasi program domestos unilever

 

 

 

Hónapok óta készültek már a gyerekek és tanáraik arra, hogy megméressék magukat a versenyben, amelynek győztesei új mosdókat kapnak majd a lerobbant, kényelmetlen és tisztálkodásra lassan teljesen alkalmatlan vizesblokkok helyett. Volt olyan iskola, ahol még dalt is írtak a gyerekek a szavazatok elnyerésére – hiszen a győzteseket az Iskolamosdó Felújítási Program honlapján március elejétől május végéig zajló nyilvános vokosolás eredménye alapján hirdették ki –, máshol pedig különféle tisztasági programokkal igyekeztek felhívni iskolájukra a figyelmet.

Szeptember 21-én révleányvári Kántor Mihály Általános Iskolában és a hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskolában az ünnepélyes átadókon már birtokba is vehették a felújított mosdókat a diákok.

Sok nebuló szeme kerekedett ki, amikor megpillantották az új csapokat, kézszártókat és a gyönyörű csempéket, hiszen még nem találkoztak korábban sehol olyan szép és kényelmes fürdőszobákkal, mint amiket az Unilever programjában a nagyvonalú támogatók közreműködésével felépítettek az iskolájukban.

A Domestos márkanévvel fémjelzett akcióban az Unilever az elmúlt négy évben 40 millió forintot meghaladó összeget fordíthatott iskolai mosdók felújítására, és több mint 3000 gyerek iskolai higiéniai körülményeit tette korszerűbbé és kellemesebbé azzal, hogy összefogásba kovácsolta a versenyszféra adakozó kedvű szereplőit, valamint megnyerte a kormányzat támogatását is az ügyhöz.

Turóczi Bálint, az Unilever Magyarország Kft. márkamenedzsere az átadók kapcsán elmondta, hogy vállalat rendkívül büszke rá, hogy ismét hozzájárulhatott többszáz kisdiák egészségéhez és jobb közérzetéhez. „Felelős nagyvállalatként fontos célunk, hogy minél több embernek segítsünk a higiénés szokásaik javításában. A szegényes tisztálkodási körülmények, a biztonságos ivóvíz hiánya és a nem megfelelő közegészségügyi viszonyok problémája ugyanis több mint 2,5 milliárd embert érint ma világszerte, és a Domestos Iskolamosdó Felújítási Programhoz hasonló kezdeményezések hozzájárulhatnak ahhoz, az Egyesült Nemzetek Szervezete 2030-ra elérje célját, és megszüntesse a mélyszegénységet, visszaszorítsa a társadalmi egyenlőtlenségeket, valamint megállítsa a klímaváltozást” – fogalmazott az Unilever munkatársa.

Turóczi Bálint mindehhez hozzáfűzte, hogy „az ENSZ vélményével egybehangzóan az Unilever vallja, hogy mindenki számára hozzáférést kell biztosítani a biztonságos ivóvízhez, az alapvető közegészségügyi ellátáshoz és higiéniás körülményekhez. Ezért a Domestos márkáján keresztül azt a vállalást tette, hogy 2020-ig világszerte 25 millió ember számára javítja a WC-használat körülményeit. A fejlődő országokban ezt részben mosdók telepítésével, máshol felújításával, fertőtlenítésével érjük el.”

A 2018-as Domestos Iskolamosdó Felújítási Programban nyolc hátrányos helyzetű vidéki kisiskola közül szavazhatták meg a program honlapján a látogatók, hogy melyek legyenek azok, ahol a felújítás megvalósulhat. A legtöbb voksot (és ezzel a felújítás lehetőségét) sorrendben az alábbi iskolák nyerték el:

a Hetvehelyi Általános Iskola,

a Pilisjászfalui Dózsa György Általános Iskola,

a Gyöngyszem Német Nemzetiségű Általános Iskola

és a Kántor Mihály Általános Iskola Révleányvári Tagintézménye nyerte.

A Program sikerét anyagi és természetbeni felajánlásokkal idén a következő szervezetek és vállalatok támogatták:

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Klebesberg Központ, Ökomenikus Segélyszervezet, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, Waberer’s Szemerey Logisztika Kft., Zalakerámia Zrt., Laufen CZ s. r. o. Magyarországi Közvetlen Képviselet, Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt., Stiebel Eltron Kft., PPG Trilak Kft., TEKA Magyarország Zrt., B&K Csomagoló Fafeldolgozó Szolgáltató Kft., Kaercher Hungária Tisztítási-Rendszerek Kft., Rossmann Magyarország Kft., Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft., Wienerberger Téglaipari Zrt.