Hogyan kezdjen bele a felújításba, hogy nem őrüljön bele?

Mindenki három dolgot szeretne a lakásfelújításkor:

  • Gyorsan: határidőre, csúszás nélkül elkészüljön minden
  • Jól: az elvárt minőségben készüljön el az összes munka
  • Ne drágán: ne lépje át a végösszeg a tervezettet

Lehetséges ez egyáltalán? Mi azt mondjuk: igen!

 

Persze vannak, akik már előre félnek a felújítástól, és vannak, akik csak menet közben jönnek rá, miért óvták őket a szeretteik attól, hogy az egészbe belevágjanak. Pedig ennek nem kell így lennie, elég csak megfogadni pár dolgot az elején. Nézzük, mik is ezek?

7 FONTOS SZABÁLY FELÚJÍTÁS ELŐTT…
ÉS MIÉRT SZEGJÜK MEG ŐKET?

A szabályok azért vannak, hogy betartsuk azokat… meg egy picit azért is, hogy néha megszegjük őket. Mi a következő 7, építkezés, felújítás előtti szabályt ajánljuk megszegésre:

1. Készítsen költségvetést, de…

Csak azért ne vásároljon olcsó, de rosszabb minőségű anyagokat, segédanyagokat, mert azt látja, hogy kifut a keretből. Ez ugyanis valójában nem megtakarítás lesz, hanem pazarlás, amely ugyan nem most, hanem csak pár hónap múlva fog újabb költségeket jelenteni.

2. Készítsen fontossági sorrendet, de…

Arra vigyázzon, hogy ezt a sorrendet ne csak az határozza meg, hogy mely helyiségeket akarjuk elsőként használni. Például előbb érdemes festeni, majd csak utána beszerelni az új nyílászárókat.

3. Dolgozzon szakemberrel, de…

Jóval! A jó szakember drágább lesz valamivel, hiszen jobb anya gokkal dolgozik, ráadásul keresettebb. Ez ugyan a jelenben megemelheti valamivel a költségeket, viszont később nem lesz szükség „ismét munkákra”.

4. Önnek nem kell mindenhez értenie, de…

Nézzen utána a dolgoknak. Nem kell Önnek csinálnia a vízvezetékezést, a villanyszerelést, az ablakok berakását, a burkolást, azonban nem árt, ha tudjuk, mikor dolgozik jól egy szakember, és mikor nem. Ezért érdemes szakmai cikkeket, blogokat olvasni, amelyből bárki elsajátíthat egyfajta alaptudást. Ezt a tudást pedig bátran használjuk fel a szakember munkájának ellenőrzése során.

5. Nézzen körül a termékek között, de…

Olyan gyártótól vásároljon, akinek utána lehet nézni. Van referenciája. Van múltja. Van látható vevővélemény az oldalán. Ír szakmai cikkeket. Azaz nem csak gyártó, hanem szakértő is.

6. Mérjen, számoljon, de…

Mindig figyeljen arra, hogy adott termékből (például csempéből) lesz-e később is raktáron. Egy rossz számolás, pár törött darab ugyanis a kicentizett métereket, darabszámot boríthatja. Ezért mindig legyen tartalék burkolat, festék kéznél, és ha teheti olyan terméket válasszon, amelyből később is lesz az üzletekben.

7. Tegyen bele sok munkát, de…

A munka végeztével menjen el pihenni a családjával. Ettől lesz végül egy építkezésből, felújításból szép emlék. Ha mindezeket az egyszerű tanácsokat megfogadja, és így vág bele a felújításba, gyorsan és bosszankodás nélkül fogja élvezni megszépült otthonát!

+1 Mielőtt belevágna a felújításba, mindig kérje ki szakember tanácsait, útmutatását!

Ha segítségre, információra, ingyenes szaktanácsra lenne szüksége, ne habozzon, keressen minket!