A WC csendes magányában eltöltött percek sokak számára az utolsó menedéket jelentik a rohanó világ tolakodó nyüzsgésével szemben, és gyakran az árnyékszék intimitása nyújtja az egyetlen lehetőséget arra, hogy lelkileg feltöltekezzenek, vagy legalább zavartalanul végiglapozzák kedvenc képes újságukat. Ez azonban csak látszólag ártatlan és biztonságos kikapcsolódás. 

 

A magyarok egyharmadának a WC nem egyszerűen csak higiéniai helyiség, hanem intellektuális tér is, ahol zavartalanul hódolhatnak irodalom iránti vonzalmuknak, vagy tájékozódhatnak a sajtóból a világ dolgai felől. A Domestos által megrendelt felmérés szerint a WC-t kettős célokra használók közül a többség újságot lapozgat, de alig marad el mögöttük azok száma, akik a korszellemnek megfelelve elektronikus eszközök segítségével bővítik műveltségüket, és okostelefonon vagy tableten olvasgatják az online hírek és a világirodalom gyöngyszemeit. Viccesnek és ártalmatlannak tűnhet ez a szokás, és valljuk be, nagyon kellemes is tud lenni, de a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy számos egészségügyi kockázatot is magában hordoz. A WC-ben tárolt szakirodalmat ugyanis a baktériumok is kedvelik, és nagy számban telepednek meg a lapokon, majd ezen „utazva” kijutnak a lakásba, amikor a hónunk alá csapva az újságot kisétálunk a mosdóból. Így aztán könnyedén terjednek el életterünk azokra a pontjaira is, ahol egyáltalán nem kívánatosak. Semmivel sem jobb a helyzet a WC-ben átmenetileg tartózkodó tabletekkel, okostelefonokkal és laptopokkal sem, sőt ezek talán még inkább fertőzőek, hiszen egy újságnál sokkal többet vannak ezek az eszközök a kezünkben a nap folyamán.

A kézmosás elengedhetetlen

Nem ez az egyetlen egészségtelen szokás az illemhely használattal kapcsolatban. Bár alapvetően a magyarok ügyelnek a tisztaságra a felmérés szerint, és 97 százalékuk alaposan lemossa kefével a WC-t, 91 százalékuk pedig a kezét is miután a dolgát befejezte, még mindig vannak, akik ezek közül egyiket vagy másikat – esetleg mindkettőt – mellőzik. Főleg Észak-Magyarországon jellemző, hogy nagydolog után sem mosnak kezet, és ennél jóval nagyobb számban vannak, akik mosdatlan kézzel mennek be a WC-re, pedig a szakértők szerint ez a mozzanat az egészség szempontjából legalább olyan fontos lenne – elsősorban a nőknél –, mint a mosdóhasználat utáni kézmosás. Ezek a szokásaink egyértelműen a szocializáció során alakulnak ki, vagyis tanult dolgok a kutatás szerint – tehát a szülőknek és a környezetnek óriási felelőssége van abban, hogy egy felcseperedő gyermek milyen illemhely használati szokásokat vesz fel.

Iskolai mosdókat újít fel az Unilever

A felmérést kezdeményező Domestos maga is részt szeretne vállalni ebben a szocializációs folyamatban azzal, hogy pénzt ad iskolai mosdók felújítására, mert úgy gondolja, hogy tiszta és példamutató környezetben a gyerekek könnyebben és tartósabban sajátíthatják el a higiénikus mosdóhasználat szokásait. Ezért most minden kiskereskedelmi forgalomban értékesített Domestos termék után az Unilever 5 forintot fordít ilyen célra, aki tehát 2017. február 1. és április 30. között Domestos terméket vásárol, az maga is hozzájárul az iskolai mosdók felújításokhoz, és ezen keresztül ahhoz, hogy a gyerekek higiénikusabb, egészségesebb szokásokat sajátítsanak el.

Idén is számos iskolában újulhat meg így a mosdó – hogy melyik iskolák lesznek ezek, arról mi magunk szavazhatunk a Domestos honlapján 2017. február 1. – 2017. április 30. között. Függetlenül attól, hogy mennyit pénz gyűlik össze a kampány során az első három iskolában a Domestos garantálja a felújítást, de hogy ezen felül végül még hány iskola kap új mosdókat, az már csak a vásárlókon múlik.