A Geberit az iskolai mosdókat is takarékosabbá teszi

Ha szeretnél egy kicsit takarékosabban bánni otthon a vízzel, mert a pénztárcád és Föld vízkészleteit is kímélni akarod, akkor első lépésként korszerűsítsd a vécéd! Meglepődnél, ha tudnád, mennyi víz folyik ott el feleslegesen…

 

Meglehetősen nagyvonalúan bánunk a legfontosabb természeti értékünkkel, hiszen naponta átlagosan 600 liter vizet fogyaszt el egy négytagú magyar család – ami jóval több, mint amire valóban szüksége lenne. Ez persze azt is jelenti, hogy a családi kasszából sok tízezer forint folyik el feleslegesen évente. Pedig nem csak a pénztárcánkat, hanem a Földet és a hazai vízkészleteket is kímélhetnénk egy kis odafigyeléssel – úgy, hogy közben nem is éreznénk a megspórolt víz hiányát. Havonta több mint másfél köbmétert a legtöbb magyar család könnyedén megtakaríthatna, ami első hallásra talán nem tűnik nagy számnak, de ha ezt mind a 3,8 millió hazai háztartásban megtennék, akkor a megspórolt vízzel egy év alatt kétszer is feltölthetnénk az egész Velencei-tavat! Így már egészen másként hangzik a dolog, igaz?

A legtöbb vizet a fürdőszobában és a WC-ben pazaroljuk, pedig egészen egyszerű megoldásokkal takarékoskodhatnánk itt is. A leglátványosabb és legkényelmesebb sikert például úgy érhetjük el, ha lecseréljük a régi WC tartályt. Ezek ugyanis 10-12 litert is felhasználnak egy öblítéshez, miközben a korszerűbb tartályok akár a felével is beérik. Például a Geberit már jó néhány éve kínál olyan termékek, amik 3 és 6 literrel öblítenek, és mi magunk választhatjuk ki, hogy a két beállítás közül éppen melyiket szeretnénk használni. Ezek a modern, kis fogyasztású tartályok nagyon sok vizet takaríthatnak meg: ötven éve egy átlagos európai ember még naponta 70 litert használt fel WC öblítésre, a korszerű tartályok elterjedésével azonban ez a szám mára 18 literre csökkent!

Persze ahhoz, hogy igazán hatékonyan használhassuk fel az öblítővizet, figyelni kell arra is, hogy milyen WC-be folyik: a megfelelő belső geometriájú és felületi tulajdonságú csészék ugyanis jóval kevesebb vízzel is tisztán tarthatók. A Geberit ezen a téren is nyújt megoldásokat: a gyártó kínálatában található WC-kerámiák és tartályok használata gazdaságosabb és környezetbarátabb, mint a régi, elavult WC-ké.

Az olyan nagy vízfelhasználó intézményeknél, mint például az iskolák, különösen fontos, hogy modern és takarékos legyen a WC. A Geberit ezért immár második éve részt vesz az Iskolamosdó Felújítási Programban is, és adományoz modern mosdófelszereléseket, tartályokat és WC csészéket a programban résztvevő iskoláknak. Így nem csak komfortos és higiénikus, de víztakarékos mosdók épülhetnek a gyerekeknek.