A Zalakerámia Zrt. mára már az egyetlen hazai kerámia burkolólap gyártó. Az ámulatba ejtően sokszínű mintázatú és színű fal- és padlóburkoló lapok, valamint gres lapok a legmodernebb technológiákkal készülnek a romhányi és tófeji gépsorain, amelyeket munka közben is megtekinthettünk és ízelítőt kaphattunk a csempegyártás műhelytitkaiból.

 

A gyártás folyamatát végig számítógép vezérli az első lépéstől kezdve, amikor a computer beállítja az agyagból, és egyéb bányászott anyagokból álló keverék kívánt arányát. Ezt a mixet hatalmas, forgó malomban kő őrlőtestek segítségével a kívánt finomságúra őrlik. A megőrölt anyagot porlasztva szárítják, majd ezt a nagyon alacsony nedvességtartalmú anyagot adott formátumnak megfelelő méretre nyomja egy présgép. Ezt utána sorjázzák, tisztítják, megfordítják. A lepréselt lap a szárítón áthaladva érkezik a mázolószalagra. A lapok ezt követően típustól függően különböző mázrétegeket, dekorációkat kapnak, itt dől el, hogy fényes vagy matt lesz a termék, a padlók külön kopóréteget is kapnak.

A termékek dekorálására ma már többféle technika áll rendelkezésre. Klasszikus módszer a szita, amit már a kész alaplapok dekorálásánál alkalmaznak. A szita nem más, mint egy kifeszített poliészterszövet alumínium keretre ragasztva. Minden mintának van egy adott sablonja, a szövet részre teszik rá a dekorálandó minta filmjét. A szita így a megfelelő helyeken átengedi a dekorációs pasztákat és üvegporokat. Egy másik módszer, amikor még a nyers lapra kerül a minta. A kerámialap mintáját hengernyomó, úgynevezett rotocolor berendezésekkel, szilikon hengerek segítségével alakítják ki. A dekoráció a hengerekre lézerrel felgravírozott grafikától, a gravírozás módjától és mélységétől függ. Van egy harmadik módszer is, a tömeggyártás következtében, ebben a folyamatban is beköszöntött már a digitális technológia, melyet már évek óta a Zalakerámia is alkalmaz. Ezt lényegében úgy kell elképzelnünk, mint az irodai körülmények között használt nagyteljesítményű tintasugaras nyomtatót, ahol a papír helyett a sima burkolat kerül dekorálásra. A folyamat lényegében ugyanaz, a nyomtatóba be van töltve a grafika képe, mikor odaérkezik a burkolat, egy pillanat alatt a megfelelő tinták felvitelével rámegy a kész minta.

Ha lapok minden folyamatrészen átmennek a kemencébe kerülnek, ahol több, mint 1000 fokon égnek ki. A padlólapok egyszeri, a csempék kétszeri, egyes esetekben háromszori égetéssel készülnek.

A csomagolás előtti válogatáson minden termék átesik. A válogató gép felületet és alakot is vizsgál, külön ügyelve az élekre, domborúságra, homorúságra. Az ellenőrzés során szkennerek vizsgálják a lap felületét és színárnyalatát, a kapott képet összehasonlítja az etalonnal. Amennyiben a lap minden mérési ponton megfelel a kritériumoknak, akkor 1. osztályú termékként csomagolja a gép, mennyiben valamelyik ponton nem felelt meg teljesen, de még nem selejt, szintén becsomagolja, de már alacsonyabb osztályú, úgynevezett MS kategóriába. Ha olyan mértékben hibásnak találja, hogy nem értékesíthető, abban az esetben selejtnek veszi és kidobja.  A csomagolás után egy robot rakja a megfelelő raklapra a termékeket. Minden dobozon fel van tűntetve az osztály, méret, kaliber, kopásállóság, színárnyalat.

Ilyen precízen működő gépezetből kerülnek ki azok a szép padlólapok és csempék, amik otthonaink falait és padlóit hosszú évtizedeken át díszítik és óvják.