Minden nap használjuk a mosdót és a wc-t, de elképzeltétek már, hogy vajon hogyan és miből gyártják ezeket a felszereléseket?

Nyereményjáték és kvíz a lap alján!

Az idei Iskolamosdó Felújítási Program egyik idei kiemelt támogatója a Jika, aki mosdókkal, piszoárokkal és wc tartályokkal támogatja a programot. A JIKA termékek két csehországi gyárban - Bechinyében és Znojmóban, természetes alapanyagból a legkorszerűbb technológiával készülnek. 

mosdógyártás kerámia Jika gyár iskolamosdófelújítás

 

A cég 1985 óta gyárt présöntés technológiával higiéniai termékeket. Minden termék legyártásához készítenek egy formát, melyek lyukacsos műanyagból készülnek. A formákat nagyobbra tervezték, mint amilyen méretű tárgyakat szeretnének gyártani, mivel az égetés során összezsugorodik pár centit a kerámia. A formák 2-4 részből állnak, de az, hogy egy termékre mennyit használnak fel, ez függ az összetételétől és alakjától. Egy formával 35-40 ezer terméket lehet gyártani. Először a présöntéshez használt formát előtöltik 40-43 C-os agyagpéppel (ún. DITURVIT) 3-4 baros nyomás alatt, majd a töltés befejezése után a nyomást 10-12 barra emelik, végül ez az agyagpép elkezd kerámiatestté alakulni. Az agyagpép, ami víz, agyag, kaolin, földpát, kvarchomok és finomra őrölt kerámiadarabokból álló adalékanyag keveréke. Az alkalmazott nyomás hatására az anyag a forma felszínéhez tapad, míg a vízet a forma - porózus falain keresztül- elnyeli. A 9.0 - 9.7 mm vastag kerámiatest előállítása után a formában lévő felesleges agyagpépet elfolyatják, és hagyják, hogy az öntvény 2.5 baros nyomás alatt megszilárduljon. Az öntvényt ezután kiveszik a formából, eltávolítják róla az egyenetlenségeket és a felesleges anyagot, majd kivágják a szükséges helyeken a lyukakat és a mikrohullámú kemencében előszárítják. Az előszárítás után az öntvényt ismét letisztítják és ellenőrzik, hogy nincsenek-e rajta hibák, majd végleg kiszárítják, hogy készen álljon a mázazásra és a kiégetésre. 

Ez a gyártási technológia költségesebb, viszont a minőségi termékek gyártásának és az öntőformák hosszabb élettartamának köszönhetően mindez megtérül. A ROCA csoport mindhárom márkája (LAUFEN, ROCA, JIKA) kitűnik a termékek magas minőségével, és rendelkezik a nemzetközi ISO 9001 minőségi bizonyítvánnyal.

powered by Typeform