A korábbi szedett-vedett mellékhelyiség helyett Szűcsiben is tiszta és rendezett mosdók várják az idei tanévtől a gyerekeket.

 

Egyre hangosabbak a felújítási munkák a Domestos Iskolamosdó felújítási Programban részt vevő intézményekben. Ahogy a többi iskolában, úgy Szűcsiben, a Bajza József Tagiskolában is az utolsó simításokat végzik. Az új tanév meglepetése az iskola 110 tanulójának a higiénikus és modern környezet.

Rendes Zoltánné tagintézmény-vezető elmesélte, az egész iskola nagyon lelkesen szavazott és buzdított mindenkit, aki él és mozog, hogy a suli bekerülhessen a felújítási programba. Kicsit elkeseredtek, amikor kiderült, hogy voksaik alapján a negyedikek a sorban, de annál nagyobb volt az öröm, amikor megtudták, hogy öt iskola kerül felújításra, így ők is ott vannak a „nyertesek” között. A Market jóvoltából már hetek óta folyik a munka, felkerültek a Zalakerámia csempéi és burkolóelemei és új ajtókat is kapott a helyiség.

Az intézmény vezetője elmesélte, nagyon megérett már a helyzet az átalakításra. „A korábbi mosdóban nagyon sok volt a dugulás, hiszen 30 éves, elöregedett, szűk keresztmetszetű csövekkel volt felszerelve a mellékhelyiség.” – meséli Rendes Zoltánné - „A folyamatos javítgatás állandó bontással járt, ami miatt mindig „foltozgatni” kellett a burkolatot. Szedett-vedett csempék, maradék padlólapok „tarkították” a mellékhelyiséget, sőt még olyan részek is voltak, ahol – burkolóelem hiányában - csak betonnal öntötték ki a hiányzó részeket. Nagyon rosszul nézett ki nem volt bizalomgerjesztő, a gyerekek nem szívesen léptek be a helységbe.”

Az esztétikai kérdések mellett a megfelelő higiénia miatt is nagyon fontos volt már az iskola mosdóinak felújítása. Ahogy a csövek és a burkolat, úgy a szaniterek is nagyon régiek voltak és elvízkövesedtek, így nem lehetett őket szépen tisztán tartani. Saját tapasztalatból is tudja mindenki, 30 év alatt még az otthoni, 3-4 fő használta fürdőszoba is elöregedik, nemhogy egy iskoláé, ahol a mosdókat naponta 100-150 gyerek veszi igénybe. „Igyekeztek minden felmerülő igényt figyelembe venni a felújítás során.” – meséli Rendes Zoltánné. – Kértem, hogy a bojlerek és más, a gyerekek biztonságát esetleg veszélyeztető elemek ne legyenek elérhető távolságban, ezért úgy helyezték el őket. A fiú WC ajtói korábban befelé nyíltak volna, de mivel úgy nem fértek el, le kellett szerelnünk őket. Most végre új, kifelé nyíló ajtólapok kerültek ide is.” - mondta az intézményvezető.