Bucsai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

iskola felújítás mosdófelújítás Bucsa

 

Bucsa Békés megye északi csücskében található. Halmozottan hátrányos és periférikus helyzetben lévő település. A hátrányos helyzet mind a társadalmi, mind gazdasági helyzet kedvezőtlen változásával magyarázható. A gazdasági válság következtében duplájára nőtt az aktív korú munkanélküliek aránya. A közmunka program beindításával a munkanélküliség aránya 28%-ról 10% alá csökkent. A családok nehéz anyagi körülmények között élnek. A munkavállalást nagymértékben nehezíti, hogy komolyabb foglalkoztatást biztosító üzem nem működik a községben, továbbá a munkaképes lakosok nagy részének képzettségi szintje alacsony, többnyire alapfokú. Középfokú, felsőfokú végzettséggel nem sok lehetőség van helyben elhelyezkedni.

A szülők társadalmi, motivációs helyzetéből adódóan iskolánkban magas a hátrányos helyzetű(50%) és halmozottan hátrányos helyzetű(20%) tanulók aránya. A többi tanulóval együtt, integráltan okozott sajátos nevelési igényű tanulók aránya 11%, a beilleszkedési, tanulási és magatartászavarral küzdő tanulók aránya 16%. Intézményünk tanuló létszáma 200 fő.

 

A családok mindennapi megélhetési gondokkal küszködve művelődésre, szórakozásra, kirándulásra nem tudnak pénzt fordítani. Támogatják az intézményt, hogy az iskolában adjunk gyermekeik számára lehetőséget változatos szabadidős programokról, szociális hátrányok enyhítésére, a továbbtanuláshoz szükséges követelmények elsajátítására.

A szülői igények kielégítése, és az iskolafejlesztés érdekében igyekszünk a pályázati lehetőségeket kihasználni. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelésével 2006-tól foglalkozunk MEFOP 2.1.5. pályázatnak köszönhetően. A MEFOP 3.1.4. pályázattal a kompetencia alapú oktatás került bevezetésre intézményünkben. A TIOP pályázattal IKT eszközök, interaktív táblák tanulói és pedagógus laptopok, tanulói tabletek segítik a korszerű tanulásszervezési eljárások alkalmazását ( csoportmunka, differenciálás, kooperatív oktatás, egyéni fejlesztés, projektek, stb.)

A pályázatoknak köszönhetően osztálytermeink új bútorokkal, mozgatható tanulói padokkal berendezettek. Az 1958-ban készült iskolát igyekszünk minden évben karbantartani. Nagyobb felújítási munkára 2006-ban, iskolatársulást ösztönző pályázattal került sor. Burkolatcserére, bejárati ajtók cseréjére, akadálymentesítésre és az iskolai könyvtár felújítására került sor. 2008-ban a régi ablakokat korszerű hő-és hangszigetelt ablakokra cseréltük ki. A vizesblokkot már szeretnénk felújítani, de eddig sem pályázati lehetőség nem volt, sem saját költségvetésünkből nem tudtuk megvalósítani, ezért örülünk nagyon az Unilever támogatásának.